Het RHD-kamp wil de indruk wekken alsof hen het grootste onrecht wordt aangedaan als de regering het voornemen uitvoert om binnen niet al te lang de import van alle voertuigen met het stuurwiel aan de rechterkant stop te zetten. De verkeersveiligheid speelt voor hen geen rol. Diverse landen op de wereld die ook een infrastructuur hebben die bedoeld is voor auto’s met het stuur aan de linkerkant, LHD dus, hebben bij wet de invoer van RHD-auto’s verboden. Net zo goed als dat RHD-landen de invoer van LHD-auto’s aan banden hebben gelegd. Dat is veel meer dan een simpele vingerwijzing dat hier sprake is van een veiligheids-issue.
Er is argwanend gedaan toen het platform van de ‘DRVB Groep’ (Groep van dealers van nieuwe en gebruikte auto’s, autoverhuurbedrijven, verzekeringen en banken) tegen RHD-wagens met cijfers voor de dag kwam om aan te tonen dat RHD-auto’s een verhoogd risico zijn in het Curaçaose verkeer. Zo hebben cijfers van de verzekeraars al aangetoond dat in 2015 RHD-wagens de helft zoveel meer kans hadden betrokken te raken in een aanrijding in vergelijking met LHD-wagens. Ondanks het relatief lage aantal van die wagens in verhouding tot LHD-auto’s, was 24 procent van de RHD-wagens bij aanrijdingen betrokken. Ook is het veelzeggend dat in 2016 bij 4 aanrijdingen met dodelijke afloop RHD-wagens betrokken waren. Dat betekent dat de groep auto’s die amper 6 procent van het Curaçaose wagenpark vertegenwoordigt, toch een kwart van de fataliteiten laat zien.
Dat dit geen loze en op zichzelf staande gegevens zijn, bewijzen bijvoorbeeld vergelijkbare gegevens uit Canada. Al in 2007 en 2008 noteerde men in de Canadese streek van Québec dat het risico van een RHD-wagen om in een aanrijding te komen gemiddeld 32 procent hoger is dan in een LHD-auto (binnen een LHD-infrastructuur). In de leeftijdsgroep van jonge Canadezen tussen de 16 en 34 jaar is dit percentage zelfs hoger, zoals tot 52 procent in de leeftijdsgroep van 20-24 jaar! Die schrikbarende cijfers hebben de Canadese autoriteiten ertoe doen besluiten in de loop van 2009 om een wettelijk verbod af te kondigen op de import van deze tweedehandse, Japanse (afdank)auto’s.
Een importverbod van RHD-auto’s in landen met een LHD-infrastructuur is geen zeldzaamheid. Dicht bij huis heeft St. Maarten dit al in 2005 doorgevoerd. Aruba en Curaçao worstelen al jaren met hetzelfde euvel, maar daar is het tot nu bij voornemens gebleven. Andere landen waar een dergelijk importverbod al jaren van kracht is, zijn de Filippijnen, Wit-Rusland, Kazachstan, Myanmar, Cambodja en Vanuatu.
Net zo goed hebben landen met een RHD-infrastructuur een verbod op de invoer van LHD-auto’s doorgevoerd, wetende dat die auto’s daar niet thuishoren en een verhoogd risico vormen voor de verkeersveiligheid. Enkele van die landen zijn Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Zimbabwe.
Ook op Curaçao is dus een 4x hogere kans op een dodelijk ongeluk met een RHD-auto bewezen, wat erop duidt dat deze auto’s niet geschikt zijn voor onze wegen. Verder is aangetoond dat andere veel grotere landen het eveneens ongewenst vinden dat auto’s met het stuur aan de verkeerde kant deelnemen aan het verkeer. De conclusie van de DRVB Groep is dan ook klip en klaar: NO MORE RHD!
Vincent Vorst, Curaçao

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.