Vandaag, woensdag 4 oktober 2017, is het precies 25 jaar geleden dat op zondagavond 4 oktober 1992, een El-Al Boeing 747 vrachtvliegtuig neerstortte op 2 flats in de Bijlmermeer in Amsterdam. De vliegramp Bijlmermeer kostte het leven aan 39 bewoners van de Bijlmermeer en vier bemanningsleden van het vliegtuig. Daarnaast werden 266 appartementen verwoest waardoor een groot aantal mensen hun huis verloren.
Februari 2003 bracht een onderzoek aan het licht dat de Bijlmerramp-hulpverleners meer gezondheidsklachten hadden dan een vergelijkbare groep die niet op het rampterrein hebben gewerkt.
Ik wil vanuit Curaçao toch nog even bij de gebeurtenis stilstaan.
Ten tijde van de crash was ik raadslid voor De Groenen in Amsterdam-Zuidoost en heb de ramp en alles wat erna kwam van zeer nabij meegemaakt. De jaren na de ramp zijn door mijn fractie vele schriftelijke vragen gesteld aan het dagelijkse bestuur van stadsdeel Zuidoost, gemeente Amsterdam en het Rijk. Er waren namelijk veel onduidelijkheden over de lading. Die onduidelijkheden kregen steeds meer vorm door de vele rapporten die wij van alle kanten kregen toegespeeld. Toenmalig minister van Verkeer & Waterstaat Maij-Weggen en later Jorritsma gaven op mijn vragen of zij kon ontkennen dat er militair materieel in het ramptoestel zat, toe dat er ‘vrij vertaald’ uitrusting voor militair geschut aan boord heeft gezeten.
Naar aanleiding van alle belangrijke rapporten die ik in mijn bezit heb gekregen en de honderden schriftelijke vragen heb ik in 1998 het zwartboek Bijlmer Vliegramp opgesteld waarin ik alles heb kunnen meenemen. Het betrof een beperkte oplage. Het zwartboek is toegevoegd aan de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en het Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam.
We zijn nu 25 jaar verder en nog steeds bereiken mij geregeld berichten van mensen en over mensen die ik goed gekend heb die vele lichamelijke en psychische klachten hebben en waarvan niet met zekerheid is te zeggen, zegt men, dat de klachten te maken zouden kunnen hebben met de ramp.
Elk jaar is het weer even stilstaan bij de verschrikkelijke gebeurtenissen van toen.
Januari 1999 zijn tientallen mensen gehoord door de parlementaire enquêtecommissie Bijlmervliegramp, waarvan ik ook een van die mensen was.
Het was een emotioneel verhoor waarbij alles na 7 jaar weer boven kwam borrelen. Ik had best veel boosheid, omdat veel parlementariërs tot tranen toe zelfs zich niets meer konden herinneren. Er was onmacht en frustratie omdat ik vond en vind en velen met mij dat veel in de doofpot is verdwenen. Er is nog steeds onduidelijkheid over 20.000 kg lading. De opmerking van CDA-voorzitter Theo Meijer, ‘dat de commissie zonder mijn zwartboek niet had geweten hoe zij uit de brij moesten komen’, deed mij goed.
Vandaag wordt de 25e herdenking gehouden. Dit jaar zal ik er niet bij zijn. Mijn gedachten zijn bij allen.
Yvonne B. Wolthuis-Olf
Curaçao

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.