Voor de verkiezingen, toen iedereen het eiland afbanjerde om zieltjes te winnen, was ik op de University of Curaçao (UoC) voor een toespraak van Marilyn Moses (MP) en toen al dacht ik: ,,Ben ik blij dat zij niet mijn dokter is”, naar aanleiding van alles wat ze uit haar nek kletste over geboortebeperking en ‘planned parenthood’.
Ik ben geen arts maar ik flapperde met m’n oren en keek om mij heen terwijl de meute braaf mee zat te knikken, al begrepen ze niets van wat ze daar aan het vertellen was. Maar ja, in het land der blinden is eenoog koningin.
Laatst was zij op de radio te beluisteren en moest ze zich zonodig beklagen omdat zij vond dat de Gay Pride niet past in onze ‘Siman di Kultura’ en zij stelde een aantal vragen aan onze minister van Justitie over de afgegeven vergunningen en vroeg zich ook af of de minister het ook goed zou vinden als er een optocht zou zijn tegen de armoede op Curaçao, of een optocht tegen belastingverlaging; of het wel past gezien dat 80 procent van de bevolking christelijk is en of dat niet tegen onze moraal en onze normen en waarden is.
Ze stelt dat 39 procent van de mannen en 51 procent van de vrouwen in hun jeugd een of andere vorm van seksueel misbruik heeft meegemaakt. O, vergeet niet dat ze ook tegen dat naaktlopen van de gays is, want dat stuit haar helemaal tegen de borst. Zij staat aan het hoofd van een partij die zich Movementu Progresivo noemt. Een arts die met allerlei ongefundeerde stellingen komt die totaal niets met de Pride te maken hebben, zoals de normen en waarden op deze klip.
De Gay Pride mag niet en Campo Alegre wel? Dat is toen trouwens met goedkeuring van de bisschop samen met de regering en de directie van de Shell opgericht. En dan de gays met ontblote lichamen? Ik heb de video van de parade van vorig jaar nog eens bekeken maar er was geen enkele gay met ontbloot bovenlijf bij of met blote borsten. Bloot komt overigens wel voor in de carnavalsoptocht, die wel tot onze cultuur behoort. Ze beweert dat 80 procent van de bevolking christelijk is, maar vergeet erbij te zeggen dat ze dat maar twee keer per jaar zijn.
De parade was elk jaar op 28 september en het was nooit als onderdeel van ‘Siman di Kultura’ beschouwd. Dat het toevallig in de Siman di Kultura valt, is meegenomen het bewijst juist dat wij een diversiteit aan culturen hebben en iedereen de cultuur en geaardheid respecteert.
Ze vraagt aan de minister van Justitie of hij de cijfers heeft van hoeveel homo’s er overvallen zijn en hoeveel hetero’s. Waar dat voor nodig is weet ik ook niet.
Deze mevrouw die zich hoofd van een ‘Progressieve Partij’ noemt kan zich beter bezighouden met dingen die wel belangrijk zijn voor de progressie van het eiland zoals tienerzwangerschappen (vooral na het toppunt van onze cultuur ‘Carnaval’), kinderen die met honger naar school gaan (een serviceclub zorgt elke dag voor 1.800 ontbijten voor de arme kinderen), jeugdwerkloosheid rijst de pan uit, wat samengaat met de criminaliteit, problemen van de gok- en drugsverslaafden, drugs en geweld op scholen wat met de dag erger wordt.
Schijnbaar zijn deze problemen niet belangrijk want Moses profileert zich als een moraalridder omdat ze vindt dat de Pride niet thuishoort in onze cultuur en niet klopt met onze normen en waarden. Maar vergeet dat de Pride is begonnen als protest tegen de discriminatie en stigmatiseren van de gays, wat tegen de Grondwet is (wat zij schijnbaar niet weet) en dat heet discriminatie. Met andere woorden, Marilyn Moses discrimineert.
Ik blijf lachen op deze klip want vorig jaar was de parade een succes en dit jaar wordt het groter en mooier, let op m’n woorden.
Arthur Donker,
Curaçao

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.