Wat was de aanleiding van deze week: constatering dat ons verkeer onveilig is. Doelstelling moet dan zijn hoe maken we het verkeer veiliger.
Waarom is het verkeer onveilig? Op alle punten te maken met veilig verkeer deugt het niet en dat begint bij rijbewijs afnemen, de wegenverkeersverordening van 2000, introductie rotonde zonder goede voorlichting, onvoldoende handhaven van de verkeersregels met als gevolg onverantwoordelijk rijgedrag, zoals inhaalgedrag, te hard rijden, rijden met groot licht, mistlampen, geen veiligheidsriem om, ongekeurde voertuigen, geen rijbewijs, niet verzekerd enzovoort. Zie cijfers afgelopen 2 jaar van politiecontroles. Met andere woorden: het zit structureel fout met het verkeer. Wat verwacht ik dan, een structurele aanpak over de hele linie. Ik lees nu dat het resultaat van de Veilig Verkeer Week is dat er een interministeriële aanpak komt van de ministeries: ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, ministerie van Justitie, ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur, ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening. (geen Onderwijs?) Wat lees ik is de taak aan deze ministeries: ervoor zorgen dat er wordt voldaan aan de zogenaamde vier E's van verkeersveiligheid, namelijk Education, Engineering, Enforcement en Emergency. (Emercency?) Vraag is dan of hiermede voldaan kan worden aan de bovengenoemde doelstelling, hoe maken we het verkeer veiliger en hoe pakken we de genoemde structurele problemen aan. Werkt ieder genoemd ministerie op zijn eigen of is er één trekker die het overzicht heeft en rapporteert aan wie over de voortgang? Wie herschrijft de wegenverkeersverordening, wie zorgt voor een deugdelijk rijexamen afnemen, opleidingsbevoegdheid, wie zorgt voor een verkeerspolitie overdag en in de avonduren, wie evalueert de dagelijkse botsingen en wie zorgt dat er wat mee gebeurt? Waar kunnen voorstellen van de burger ingediend worden? Ik noem er een paar: geen auto's meer invoeren met rechts stuurwiel, bestaande opnieuw laten keuren op juiste verlichting en deze laten aanpassen, verplichte snelheidsbegrenzer invoeren voor bepaalde voertuigen, zoals vrachtvoertuigen en bussen, rotonde zodanig aanpassen dat je geen uitleg of verf nodig hebt om te begrijpen hoe je moet rijden, verf zebrapaden vervangen door klinkers, 4 stoplichten plaatsen bij begin, halverwege en eind bij Tera Kòrá, die de snelheid meten van aankomend verkeer en die op rood zetten als je te hard aankomt, plus cameracontrole op snelheid, rij je wel de juiste snelheid dan is het een groene golf, ga je door rood dan sta je op de foto en krijg je bekeuring, afspraak maken met de verzekeringen dat een auto ten alle tijde verzekerd is, kan het waarborgfonds vervallen, auto weghalen bij de eigenaar ook bij vervallen keuring, idem bij niet betalen autobelasting maar dit ter zijde van veilig verkeer, nieuwe hoge boetes bepalen bij snelheidsovertreding, enzovoort.
Een aantal oplossingen is afhankelijk van de wet aansprakelijkheid eigenaar, wanneer gaat deze wet in?
Hoeveel geld is er beschikbaar voor voorlichting?
Publiceer wekelijks het aantal ongevallen en maandelijks de medische kosten.
Ik wil een duidelijk vervolg zien met echt resultaat binnen een jaar tijd.
Henk Pasman,
Curaçao

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.