Tik voor de grap ‘appartementen op Curaçao’ in Google. Er komt een waslijst uit, langer dan Gerrit zijn bucket list. Van alles kom je tegen, luxeappartementen, villa’s, super deluxe villa’s, je kan het zo gek niet bedenken of het staat er.
Als je de foto’s bekijkt, heb je er ook van alles tussen, prachtige professionele foto’s, foto’s die duidelijk met een telefoon zijn gemaakt en duidelijk gefotoshopte foto’s van interieurs die zelfs Ikea als brandhout zou gebruiken.
Meestal gaat de betaling via een bankrekening in Nederland en worden de mensen hier op het vliegveld afgehaald en naar hun plek gebracht. Eerste nadeel voor Curaçao, geen kamerbelasting kunnen innen omdat het niet te controleren is.
Eenmaal bij de locatie aangekomen, kunnen ze nog een ontbijtpakket overhandigt krijgen wat normaal 12,50 gulden bij Mangusá kost, maar waarvoor zij 25 euro voor moeten betalen. Gaan ze naar hun ‘luxe’ appartement, blijkt het een omgebouwde garage te zijn waar, als je twee mensen in stopt, de deuren niet dicht kunnen, zo klein is het. Je moet de deur van de badkamer openlaten als je gaat douchen want die kan toch niet dicht als je onder de douche staat. Ja, wat kan je doen op Curaçao zonder auto? Ook daar hebben ze een oplossing voor, want er staan twee ‘Rent-a-Wreck’-auto’s voor de deur die in Nederland allang op de schroothoop terecht zouden komen, die beschikbaar zijn tegen 50 gulden per dag. Of ze verzekerd zijn, is een tweede en mocht je aangehouden worden, moet je altijd tegen de politie zeggen dat je de auto van een goede vriend hebt geleend. Tweede nadeel voor de Curaçaose economie: geen winst- en inkomstenbelasting over de huur van de auto’s.
Eenmaal uitgepakt en gesetteld gaan ze uitgeput van de lange reis naar bed; om tot twee uur ’s nachts wakker gehouden te worden door de keiharde muziek van de snackbar twee kilometer verder die om het half uur Despacito draait. Als dat het ergste was tot daaraantoe, maar elke keer als er zo’n Japanse kruisraket door de straat opstijgt of een ‘fever’ in de straat houdt, sta je ook gelijk naast je bed denkend dat Noord-Korea een bom heeft gelanceerd. Derde nadeel voor Curaçao zijn de slechte recensies die men de volgende dag te lezen krijgt op Trip Advisor.
Hoe konden we het zo ver laten komen? Simpel, er is geen manier om het te controleren, dus is er een wildgroei ontstaan en iedereen elk berghok in de tuin als een potentieel bed & breakfast is gaan zien.
Op Aruba hebben ze het probleem als volgt aangepakt. De Ahata, de Arubaanse versie van de Chata hier, heeft twee mensen in dienst genomen die bij de belastingdienst zitten die de hele dag uitzoeken wie de eigenaars zijn, om ze dan met een aanslag van heb je hier eentje met Kerstmis te verassen. Gezien het feit dat onze belastingdienst nogal wat te wensen overlaat en niet bepaald super actief of zo vindingrijk is, lijkt mij dat niet iets wat voor hun weggelegd is, omdat er waarschijnlijk onder hen mensen zijn die zelf in de bed & breakfast-handel zitten die dan niet aangeslagen zullen worden omdat het óf familie is óf ‘mi brodder’ is.
Wat zou een oplossing kunnen zijn? Door alle 450.000 mensen die op ons vliegveld aankomen 5 dollar per nacht te laten betalen, wat ten goede komt voor de promotie van Curaçao waardoor wij allemaal profijt van zullen hebben. CAP, exploitant van ons vliegveld, krijgt van diezelfde 450.000 van elk passagier 36 dollar aan vertrekbelasting, wat meer is dan het hele budget van CTB per jaar. Die betalen ook mee aan de promotie van Curaçao. Alleen degene die het meeste aan de B&B-groep verdient, betaalt absoluut niets en heeft alleen maar profijt. Natuurlijk de goeden niet te na gesproken, want die zijn er ook. Er moet een simpele oplossing komen omdat een ingewikkelde aanpak hier gewoonweg niet werkt. Ik blijf lachen op deze klip want zoals altijd is hier weer het bewijs dat het goed vissen is in troebel water en niemand die de ‘hot potatoe’ wil aanpakken.
Arthur Donker, Curaçao