Geachte mevrouw de minister,
Curaçao en met name het onderwijs liggen mij al meer dan 40 jaar na aan het hart. Als ik de ontwikkelingen met betrekking tot het onderwijs op Curacao goed volg (en dat doe ik elke dag), dan zie ik drie belangrijke uitgangspunten: gratis onderwijs, (vergaande) digitalisering van het onderwijs en de wil om onderwijs op Curaçao (eindelijk) tot speerpunt te maken.
Of het eerste punt wel of niet verstandig is, daarover laat ik mij liever niet uit. Van het derde punt word ik heel blij. Over het tweede wil en kan ik wel iets zeggen. En laat ik mij in deze eerste open brief beperken tot het voortgezet onderwijs. Meer dan ooit geldt het principe om het talent van elke leerling optimaal te ontwikkelen. Daarvoor voldoet ‘boekenleermateriaal’ al lang niet meer … de tijd van ‘inkt op dode bomen’ is ook in het onderwijs bijna voorbij. Daarom mevrouw de minister vraag ik u aandacht voor het volgende: een groep leraren die niet tevreden was met de bestaande (papieren) methodes van de uitgevers ontwikkelden een verzameling open (gratis) digitaal leermateriaal, ontsloten door Wikiwijs (wikiwijs.nl). Zo ontstond VO-content, een not-for-profit stichting, met als doel het hele voortgezet onderwijs de beschikking geven over een (groeiend) pakket aan digitaal leermateriaal. De hoeveelheid adaptief leermateriaal (op individueel niveau aangeboden) groeit in snel tempo. Tevens zijn en worden extra oefentools ontwikkeld, waar opnieuw geen uitgever aan te pas kom. In principe wordt alles gemaakt door en voor leraren. Uitgevers ontwikkelen overigens ook digitale oefentools maar vragen daar tien tot dertig gulden per leerling per jaar voor.
VO-content is grotendeels gratis en voor ongeveer vijftien gulden per leerling per jaar kan de school gebruik maken van veel extra faciliteiten, zoals bijvoorbeeld de ‘Doorlopende leerlijnen’ voor vrijwel alle vakken, toetsmateriaal en Eindexamensite.nl. Reguliere uitgevers zijn natuurlijk niet blij met deze ontwikkeling, maar ga eens te rade bij collega’s die VO-content gebruiken. Dat is niet moeilijk bij alle communicatiemiddelen waarover we tegenwoordig beschikken. Op Curaçao worden al de eerste stappen gemaakt, zoals op Radulphus College, MIL en bij VPCO.
Wereldwijd zie je de ontwikkeling van competentiegericht onderwijs, met andere woorden onderwijs op basis van de talenten van iedere individuele leerling. ICT kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Om al deze redenen wil ik een lans breken voor de VO-contentaanpak. Dus mijn advies mevrouw de minister is: investeer de toch al beperkte financiën in goede ICT-infrastructuur, integreer VO-content grondig in het onderwijs, faseer tegelijkertijd bestaande methodes langzaam maar vooral zeker uit.
Het vergt wel een behoorlijke cultuuromslag voor veel leraren (bestaande methodes zijn toch als een oud jasje of een oude wajabera, die lekker comfortabel zit). Maar … per slot van rekening is elke docent toch ooit vanuit passie het onderwijs in gegaan omdat hij of zij van onderwijs houdt. En juist die leraar voor de klas verdient alle steun bij die cultuuromslag naar bij-de-tijds onderwijs.
Louis Hilgers,
Curaçao