KFO blijft maar doordrammen voor het laten houden van een referendum. Dat recht hebben zij, zo zit onze democratie nu eenmaal in elkaar. Het is alleen maar betreurenswaardig dat zoveel tijd en energie wordt gestopt in een volstrekt nutteloos project dat uiteindelijk geen enkele toegevoegde waarde zal opleveren voor de maatschappelijke- en staatsrechtelijke ontwikkeling van ons land. Dit omdat het gaat om een referendum met verholen bedoelingen dat de bevolking blijkbaar de bizarre keuze zal voorhouden om hetzij te kiezen voor (a) het voortzetten van ons staatsrechtelijke regime langs de lijnen, uitgangspunten en principes zoals die thans worden gehanteerd, of te kiezen voor (b) een proces voor meer autonomie op justitieel- en financieel gebied. Belangrijk is om te beseffen dat de laatstgenoemde optie voor niemand voordeel biedt dan alleen maar voor corrupte politici met hun trawanten aangestuurd door de drugskartels. Dat is de enige doelgroep die geen toezicht wil. Het gaat dus om een strategische zet waarvoor de heren KFO legitimatie zoeken door middel van een volkstelling. De arme eenvoudige burger heeft geen besef hoe erg hij wordt misbruikt ten voordele van diegenen die enkel de vrije hand willen hebben in het uitvoeren van de door hen beoogde dubieuze praktijken.
Hoe dan ook, in haar verwoede pogingen om haar zin door te drijven maakt KFO ons nog steeds niet duidelijk waarom het ontdoen van het wakende Nederlandse oog ten voordele strekt van ons bestuurlijk vermogen. Volgens KFO valt het land Curaçao blijkbaar niet goed te besturen zolang er sprake is van vormen van hoger toezicht door het Koninkrijk en zolang Curaçao bepaalde bevoegdheden op justitieel- en financieel gebied moet delen met andere landen binnen het Koninkrijk. Zo vindt KFO dat de ‘ernstige problemen op gebied van de veiligheid’ blijkbaar niet adequaat kunnen worden aangepakt zolang niet ieder van de landen over een eigen procureur-generaal beschikt. Te gek voor woorden. Die stelling staat overigens lijnrecht tegenover de wereldwijd waarneembare trends naar grotere, vaak grensoverschrijdende integratie van justitiële medewerking en financieel toezicht. Steeds meer bestaat de neiging om escalatie-procedures op te zetten (procedures die het mogelijk maken om in beroep te gaan bij een hoger bevoegdheidsniveau) hetgeen met zich mee brengt dat uiteindelijke besluiten in handen worden gelegd van autoriteiten die het nationaal niveau overstijgen. Graag had ik KFO willen zien uitleggen waarom een met St. Maarten gedeelte PG de slagvaardigheid voor de aanpak van onze veiligheidsproblematiek zou beknotten. Ook had ik graag uitgelegd gekregen waarom een met St. Maarten gedeelde Centrale Bank ten nadele strekt van het monetaire beleid van Curaçao. De Eastern Caribbean Bank fungeert als monetaire autoriteit voor acht verschillende Caribische eilandstaten, het concept is dus niet vreemd noch nadelig anders waren deze acht landen er allang mee gestopt. Bovendien, laten we wel wezen, financieel hoger toezicht zal nooit helemaal uitgebannen kunnen worden, Curaçao zal zich altijd moeten houden aan internationale monetaire verdragen en rekening moeten houden met instituten zoals de IMF en de Wereldbank.
De door KFO gebruikte argumenten slaan dus nergens op, zijn tegendraads met de wereldtrends die juist zoeken naar samenwerkingsverbanden ook al brengt dat met zich mee dat een bepaalde mate van autonomie moet worden ingeleverd. Daar is ook niets op tegen, kijk maar naar de EU.
Het referendum dient duidelijk een ander doel. Wat dit ook moge zijn, afbouw van hoger toezicht zal fataal zijn voor ons land. Zolang wij geborgen zijn binnen het beschermende juridische raamwerk van het Koninkrijk hebben wij overlevingskansen. Zie hoe dankzij het recente resolute optreden van onze gouverneur in haar hoedanigheid van koninkrijksorgaan, zij in staat is geweest ons land op het nippertje te redden uit de greep van een groep destructieve separatisten gesteund door opportunistische overlopers. Als ooit het Statuut zijn waarde heeft bewezen dan was het toen wel. Buiten het bevoegdheidsgebied van het Statuut zullen wij overgeleverd zijn aan de grillen van de drugskartels en hun stromannen. Alleenstaand en zonder vormen van hoger toezicht is Curaçao zeer kwetsbaar. In een artikel in het Antilliaans Dagblad van 25 maart 2017 wordt erop gewezen dat in een recent rapport van de Amerikaanse State Department - ‘2017 International Narcotics Control Strategy Report on Money Laundering and Financial Crimes’ - Curaçao omschreven wordt als een doorvoerhaven voor drugs. Het rapport stelt dat witwasorganisaties hun voordeel doen met de beschikbaarheid van de Amerikaanse dollar, de offshore sector, de vrijhandelszones, de containerhaven, de olieterminal en de aanwezigheid van resorts en casino’s. Tot zover het rapport. Curaçao is dus een zwaar risicogebied met aanlokkelijke condities voor de georganiseerde misdaad. De kans dat wij verder kunnen afglijden is dus reëel aanwezig. Curaçao zou juist haar banden met de financiële- en justitiële toezichthoudende instanties sterker moeten aanhalen wil het kunnen overleven. Alleen dan bestaat er kans om de corruptie uit te bannen. Zij die echt van dit land houden zeuren niet over het inleveren van een stukje autonomie, maar kijken, net als alle EU-landen, naar het belang dat deze offerworp oplevert voor ons voortbestaan. Om voormelde redenen hoop ik dat de regering niet zal ingaan op het verzoek voor het houden van een referendum. Doet de regering dit toch, dan rust op hen de zware verantwoordelijkheid en de plicht het volk grondig te informeren over de gevolgen die er kleven aan het schrikwekkende scenario dat KFO voor ons land in petto heeft.
George Lichtveld, Curaçao