Het bericht van het Openbaar Ministerie (OM), dat het deze week extra alert is in verband met de verkiezingen op vrijdag, doet het ergste vrezen. Het OM verklaart direct op te zullen treden bij ‘eventuele signalen’ van het verkopen of kopen van stemmen. Ook wordt er een telefoonnummer gegeven om signalen van omkoping te melden. Men kan van tevoren vermoeden wie er zullen bellen om meer acties van het OM uit te lokken en politieke winst te slaan uit de rol van slachtoffer.
Als het OM werkelijk een zuivere uitkomst van de verkiezingen voorstaat, dient het zich in dit stadium afzijdig te houden. Want als er één ding is wat het democratische proces de afgelopen weken heeft ondermijnd, dan is dat wel de beïnvloeding door het OM van de verkiezingen.
Dat is immers wat de huiszoekingen van 5 april in verband met de aangifte van de heer Plet teweegbracht: een golf van sentimenten die het politieke proces overspoelde, die het politieke debat liet ontsporen, die een platform bood voor een beproefde en ook bij het OM bekende martelarenrol, en die de uitslag van de verkiezing onherroepelijk zal beïnvloeden.
Dat, terwijl het OM zelf stelde dat het onderzoek nog wel even kan duren. Vrij vertaald betekent dit dat een ondubbelzinnige urgentie voor die timing ontbrak. Dan voel je je als burger pas écht genomen. En dat, door de instantie die je als laatste strohalm had beschouwd in onze eroderende rechtsstaat.

Bernadette Heiligers, Curaçao

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.