Geachte heren Koeiman en Bosman, beste Hensley en beste tokayo,
Het is te triest voor woorden. Met goedkeuring van Nederland wordt de toekomst van Curacao, ziel en zaligheid door de corrupte bende van Werner Wiels, verkocht. Werner Wiels, broer van de vermoorde politicus Helmin Wiels, staat aan het hoofd van het Multidisciplinaire Projectteam, dat de taak had een opwaardering van de raffinaderij te maken en een nieuw contract voor Isla te onderhandelen. Daarnaast moest hij een terugvalscenario voorbereiden.
Voor de eerste taak heeft hij de Chinese firma Guangdong Zhenrong Energy (GZE) aangetrokken. GZE is een groot geïntegreerd bedrijf, opgericht in 2002 en gespecialiseerd in de handel en investeringen van energie en natuurlijke hulpbronnen. Op hun website staat dat ze in nauwe samenhang met ‘de nationale economie en het maatschappelijk leven’ werken. Beeldspraak voor ‘communistisch China’. Zijn tweede taak heeft hij gemakshalve geschrapt. Hij was zich terdege ervan bewust dat een alternatief zoals GreenTown beter voor Curaçao zou zijn.
De handelwijze van Wiels kennen we. Verborgen agenda’s, heimelijke afspraken maken en tersluiks veranderingen aanbrengen. Werner Wiels en consorten zijn met het binnenhalen van de Chinezen druk bezig om Curaçao te Chinaliseren. Deels is dit al gebeurd, maar Wiels maakt er momenteel helemaal een potje van. Wiels stelt de Chinezen in staat om ze naast de raffinaderij, de havens van Willemstad en Bullenbaai te gunnen. Alsof dat niet genoeg is, mogen ze tevens de COT beheren en er een gasterminal bouwen. Als dit allemaal voor het Curaçaose volk wordt gedaan is dat tot daaraantoe, maar het lijkt ingewijden die Wiels kennen dat het meer om een snelle afronding van deze projecten gaat, om zo het in het verschiet gestelde ‘commissiepotje’ te incasseren.
Op Curaçao is tegenwoordig het overgrote deel van de lokale minimarkten in Chinese handen. Meer en meer zie je Chinezen in de constructie en onlangs is er ontdekt dat, naast de legale nummers, Chinese toko’s illegale lootjes verkopen. In navolging van de pr-machine van PdVSA hebben de Chinezen onlangs een grote donatie gedaan aan een lokale sportbeweging. Chinese minimarkten zijn, met hun zitbankjes buiten waar nog snel even een biertje gepakt kan worden na het werk, vele malen populairder dan de oude Portugese ‘fruteria’s’. De omgang van de Chinezen met de lokale bevolking is vriendelijk en in zekere mate hulpverlenend. De loempia’s die elke Chinese snackbar verkoopt zijn verrukkelijk. Chinezen blijken vele malen toegankelijker te zijn dan Europese Nederlanders. Chinezen hebben zich snel aangepast, spreken Papiaments en doen ongediscrimineerd met iedereen mee.
Maar waarom dan toch die zorg? Mijn broer schreef niet zo lang geleden op mijn Facebookpagina iets wat hij meegemaakt heeft. Hij schreef: “In de tijd dat wij in Zambia woonden kregen de Chinezen de concessie om de spoorlijn van Tanzania naar Zambia aan te leggen. Elke Chinees die eraan meedeed kreeg na voltooiing 1 hectare land. De Chinese regering stuurde elke drie maanden een geheel nieuwe ploeg mensen”. Kijk voor dat soort praktijken moeten we oppassen. We dienen altijd op onze hoede te blijven. Chinese investeringen zijn best, maar Curaçao moet bepalen waar, hoe en wanneer.
De bezorgdheid die we op Curaçao hebben, gaat om vertrouwen. We hebben totaal, en met recht, geen enkel vertrouwen in wat Wiels met de Chinezen in elkaar heeft geflanst. De getekende versies van akkoorden zijn nooit openbaar gemaakt. Het hele MDPT is vanaf het begin niet transparant verlopen. Wiels heeft zich ontdaan van zijn tweede opdracht om een alternatief, een terugvalscenario te ontwikkelen. Er zijn beschuldigingen tegen hem gedaan die zijn integriteit in twijfel trekken. Dit is niet iemand die we kunnen en mogen vertrouwen. De overheid dient wel degelijk uit te kijken.
Met Wiels dient het hele MDPT op de schop te gaan. Je kunt een land niet opbouwen op verzinsels, halve waarheden en achtergehouden feiten. Als we Curaçao, met alles wat erbij hoort, niet op de juiste manier op de rails zetten, dan zitten we voor 40 jaar in de misère, beroerdigheid en narigheid.
Laten we ons niet schamen buitenlandse hulp te vragen. Buiten Nederlandse deskundigen zijn er veel Belgische, Amerikaanse, Venezolaanse en Colombiaanse experts bereid om mee te denken. Nogmaals doe ik het verzoek om de GreenTown-visie verder uit te laten werken, te laten herberekenen en te toetsen op alle mogelijkheden die het plan noemt. Neem daarna een beslissing.
Op mijn hulp kan de overheid rekenen,
Andrés Casimiri,
Curaçao

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.