,,Zeg maar Bruce”, zei hij direct al bij de introductie. Bruce werd topadviseur, de ‘footprint’-ontwerper van GreenTown en een goede vriend. Vanaf dag één zag hij in GreenTown een prachtig uitvoerbaar plan. ,,Ik ga je helpen om jullie visie te verkopen.” Hij heeft er nooit één cent voor gevraagd. Hij heeft er nooit een cent voor gekregen. Hij zou ons 250 uren gratis advies schenken. Als het meer zou worden, dan zouden we erover praten. Het zijn in totaal schat ik meer dan 2.500 uur geworden. We hadden geen van beiden een idee hoeveel uur op de klok stond. Als er wat nieuws bij kwam dan raakten we enthousiast aan de praat en werd de klok even weggeschoven. Zo was Bruce. Hij vond dat GreenTown goed was voor Curaçao en dat het gewoon gedaan moest worden. GreenTown was goed voor de economie, voor het milieu, maar vooral ook goed voor de architectuur. Het zou een unieke kans kunnen worden om Willemstad stedenbouwkundig op een contemporaine manier in de Caribbean neer te zetten. Het moest een plan worden waar alle lokale architecten aan mee zouden moeten werken, een architectuur neerzetten die in lijn is met onze eigen cultuur.
Bruce, Harm, Angela, iedereen op het kantoor van Studio Acht was enthousiast over de GreenTown-plannen waar Bruce aan werkte. Het was bij hem en met hem dat GreenTown gestalte kreeg. De footprint van het Isla-terrein zou later veelvoudig in het officiële rapport van Ecorys gebruikt worden. De berekeningen voor de diverse oppervlaktes van dienstbaarheid kwamen van zijn kantoor. Bruce heeft alles voor GreenTown gedaan. Hij was een man met een enorme gedrevenheid en visie die aanstekelijk werkte op zijn omgeving.
Sven Rusticus, medeoprichter van GreenTown, en ik hadden net de stichting opgezet toen Sven Bruce tegenkwam. Bruce nodigde hem uit voor een praatje. Ik ging mee. Bij het eerste bezoek aan Studio Acht zaten Bruce, Sven en ik al direct op één lijn. We begrepen elkaar. Om Bruce zijn kostbare tijd niet te verspillen hadden we al aan het begin laten weten dat de stichting geen geld had. Stedenbouwkundigen, architecten en tekenaars konden niet betaald worden. We waren allemaal vrijwilligers. Ik verwachtte eigenlijk een snel einde van het gesprek, maar Bruce stelde voor om 250 uur aan het project te schenken en te beginnen. Het zijn die 250 uur die uiteindelijk meer dan 2.500 uur zijn geworden. Ik tel de koppen cappuccino die op kantoor geschonken werden, de tekeningen die anderen maakten, al het kopieerwerk en het werk van stagiairs hier niet bij.
Eén-uur-afspraken liepen vaak uit tot twee uur. Bruce hield zich strak aan de tijd, maar voor GreenTown kon hij weleens een steek laten vallen. Er was één uitzondering. Hij vertrok op tijd als hij de kinderen van school moest halen. Zijn kinderen gingen voor alles.
Bruce was een levensgenieter. Had veel vrienden. Hij was sociaal zeer bewogen. Onder zijn leiding groeide Studio Acht naar een van de, of het grootste architectenbureau op Curaçao. Hij was een gedreven toparchitect en kiene zakenman, voor wie kwaliteit en prestatie hoog in het vaandel stonden. Hij wist die waardes goed te combineren.
Bruce we zullen je missen. Dank voor alles wat je GreenTown hebt gegeven. Het was een genoegen om samen te werken. Ik wens Cristel, je kinderen, vrienden, je partners, staf en personeel van Studio Acht sterkte om dit verlies te dragen.
Andrés Casimiri,
Curaçao

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.