,,We kunnen nooit afhankelijk worden van zonne-energie op Curaçao, daar we die nooit constant hebben op het eiland.” Zo konden wij horen in het parlement van Curaçao.
Is de klimaatverandering al zo ver doorgeslagen dat zonne-energie niet meer mogelijk is in de ‘tropen’? Want voor degenen die het niet weten, bevindt Curaçao zich in de tropen. En naar mijn weten is de tropen de plek op aarde met de meeste zon. Vrijdag werd voor de zoveelste keer de toekomst van de raffinaderij op Curaçao behandeld in de Staten. Opmerkingen zoals bovengenoemde passeerden daarbij de revue. Een parlementariër stond stil bij het feit dat het moderniseren van de raffinaderij, een project van 3.000 miljoen dollars, de grootste uit de geschiedenis van het eiland zou worden.
Geen enkel moment werd er stilgestaan bij het feit dat een wereldtop bestaande uit 77 landen, vorig jaar november in Parijs een verklaring tekende om de opwarming van de aarde onder de twee procent te houden, door voornamelijk af te stappen van fossiele brandstoffen.
En met zo’n wereld macrofactor als gegeven wil Curaçao een bedrag ter grootte van zijn bruto nationaal product gaan investeren in een bedrijf dat fossiele brandstoffen producten gaat produceren. De nieuwe raffinaderij zal volgens de parlementariërs volledig schoon moeten gaan opereren. Een contradictie in termini. Want het grootste verontreinigingsprobleem dat de wereld momenteel ondervindt, is de uitstoot van koolstofdioxide (co2) en dat kan geen enkele raffinaderij die verbranding in haar productieproces gebruikt, niet uitstoten. Misschien zou het wel lukken de huidige stank vanwege de uitstoot van zwaveldioxide tegen te gaan. Maar co2 uitstoot, nooit! De enige manier om een schone fabriek te krijgen is om die op zon of een andere natuurenergie te laten opereren.
Je kan na het lezen van bovengenoemd verhaal geneigd zijn te denken dat het hier om onwetendheid gaat. Echter het probleem zit veel dieper. Het betreft hier macht! Van alle nare geuren dat de raffinaderij geeft is er één de ergste en tevens meest verslavend: de geur van geld. Heel veel geld. En hoewel milieuvriendelijke economische oplossingen overal ter wereld voor het oprapen liggen, zijn politici bereid door deze machtsgeilheid zo ver te gaan om te durven beweren dat zonne-energie geen toekomst heeft in de tropen.

Orlando Meulens, Nederland

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.