Als je het nieuws volgt kan het soms heel verwarrend werken, want aan de ene kant hoor je dat het toeristisch erg goed gaat met Curaçao, de bezetting is met x procent gestegen en aan de andere kant lees je dat er minder cruiseschepen zijn geweest of zullen komen en krijg je ook een bericht te lezen van de winkeliersvereniging van Otrobanda dat hun verkoop hard achteruit is gegaan en dat er publieke toiletten moeten komen voor de toeristen in Otrobanda.
KLM komt met 11 vluchten dit komende seizoen en iedereen blij, blij, blij!!
Dan krijg je te horen dat er een delegatie naar de States is gegaan om ons in de US te promoten.
Aan de andere kant staat de directeur van de CTB nieuwe plannen voor ons toerisme aan te kondigen maar zegt niet wat ze zijn, alles is een mysterie, doet mij denken aan de eindeloze preken van Nicolás Maduro die zegt ook altijd dat ze van alles van plan zijn maar je ziet nooit wat. Ik hoop alleen dat we niet die kant uit zullen gaan.
Maar wij zijn niet de enigen die Jantje Toerist met zijn dollars of euro’s hier willen hebben, Jamaica is ook hard bezig, laten we Cuba niet vergeten, St. Lucia ook allemaal, want het is goed voor de economie.
Of niet?ADBrief 800
Als er meer toeristen komen en de bezetting van de hotels toch lager is dan vorig jaar, waar blijven die mensen dan?
Juist, in de vele illegale appartementen verspreid over het hele eiland; drie, vier appartementjes ergens achter in een tuin, of een appartementje waar je geen twee personen in kan stoppen want dan gaan de deuren niet dicht en meestal hebben ze nog een ‘cachipin’ die nog net door de autokeuring kan die ze ook aan hun gasten verhuren.
De vraag is, doen deze mensen ook mee aan de dure promotietrips van de CTB en de andere hotels en ‘legale’ appartementen die bij, bijvoorbeeld Casha, aangesloten zijn?
Betalen deze ‘illegale’ appartementen ook kamerbelasting? Wordt dat gecontroleerd of doen we weer zoals we altijd doen, we laten het oogluikend toe totdat het gewoonweg niet meer te controleren is en dan legaliseren we alles?? Dat hebben we in het verleden ook al zo vaak gedaan, neem prostitutie, nummertjesverkoop, casinobezoek voor de lokalen, noem maar op.
De hotels en legale appartementen- en bungalowcomplexen die hun best doen en zwaar meebetalen aan allerlei promoties voor het hele eiland voelen zich natuurlijk zwaar in hun kruis getast door die ‘illegalen’ die gewoon profiteren van het werk van de CTB, Chata, Casha en vele anderen die Curaçao dag in dag uit promoten.
Mensen die in Nederland een advertentietje in De Telegraaf nemen en hun appartementje aanbieden en alle betalingen via familieleden in Nederland laten lopen, geven dat natuurlijk hier niet op aan inspecteur Frits van de belastingen hier. Dus die inkomsten raken wij ook kwijt en dan zullen we het niet over de kamerbelasting hebben die niet wordt opgegeven.
Die gasten boeken op internet een air only-vlucht en niet een pakket met kamer, auto, en maaltijden, maar gaan zelf op zoek naar een goedkoper appartementje met weliswaar mooie foto’s totdat ze hier zitten en tot de ontdekking komen dat ze ergens achter in een tuin zitten met vijf blaffende honden die hen de hele nacht wakker houden. Dan krijg je de negatieve berichten in de Nieuwe Revue en Panorama, De Telegraaf of Linda en kraken ze het hele eiland af als een oplichtersnest en lopen dan allerlei instanties af om te proberen hun geld terug te krijgen, zonder resultaat want die tent is opeens niet meer bereikbaar.
De goeden betalen voor de slechten dus als je het goed bekijkt is het oneerlijke concurrentie tegenover de ‘legale’ appartementen en bungalowcomplexen en inkomstenderving van belastinggelden.
De vraag is: hoe gaan we dit oplossen zodat iedereen op een eerlijke manier bijdraagt aan ons toeristisch product, want als het zo doorgaat krijgen de ‘legale’ complexen financiële klappen.
Ik vraag mij af hoe Aruba dat probleem heeft opgelost.
Ik blijf lachen op deze klip want het gaat goed totdat het fout gaat en dat is geen uitdrukking van Johan Cruijff!!
Arthur Donker,
Curaçao


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.