Aan de douane op Hato: Curaçao heet bruidsparen van harte welkom of te wel ‘Bon Bini na Curaçao’; dat is het credo en één van de speerpunten van het beleid van de overheid.
Ons bedrijf verzorgt al jaren met veel succes huwelijken op Curaçao. Inmiddels zijn er vele honderden bruidsparen op Curaçao getrouwd en denken met veel plezier terug aan hun trouwdag op Curaçao. Om het huwelijkstoerisme te bevorderen, heeft de Curaçaose overheid aanstaande echtparen de mogelijkheid geboden om te kunnen trouwen op verschillende buitenlocaties, zoals op een van de vele mooie stranden, landhuizen, stadsvilla’s etc. Curaçao staat door dit ingeslagen beleid al jaren in de top drie van ‘trouwbestemmingen’. Wij hoeven u niet te vertellen dat dit uitstekend is voor de economie van het eiland. Bruidsparen zijn ook <I>repeaters<I> en komen nog regelmatig terug naar het eiland.
Van één van de laatste bruidsparen kregen wij echter een signaal dat er bij aankomst op Hato Airport door de douane op een niet al te vriendelijke wijze werd verteld dat er over de trouwjurk invoerrechten betaald moet worden. Gelukkig was het een verbale waarschuwing en mocht het bruidspaar doorlopen. Toch geen al te leuk en vriendelijk welkom.
Afgelopen vrijdag kwamen twee bruidsparen met hun gasten vanuit Nederland aan om op respectievelijk maandag en woensdag in het huwelijk te treden. Het eerste bruidspaar werd vriendelijk welkom geheten door een douanier, gefeliciteerd en wenste ze zelfs een fijne dag toe. Het tweede bruidspaar kwam met een andere vlucht aan. Op zeer onvriendelijk wijze werd te kennen gegeven dat het bruidspaar invoerrechten moest betalen over de trouwjurk. Er is zelfs gedreigd dat, als ze kosten niet zouden betalen, ze het land niet binnen kwamen en met het eerste vliegtuig het land uitgezet zouden gaan worden. Van harte welkom bruidspaar!
Dit is natuurlijk te gek voor woorden. Deze douanier heeft geen enkel idee wat voor impact dit heeft op bruidsparen, die vol verwachting naar Curaçao komen om daar een van de mooiste dagen van hun leven te hebben. Een trouwjurk is heilig voor een bruid en wordt altijd mee terug genomen naar Nederland.
Er wordt veel getwitterd en in de blogs van de vele trouwsites worden ervaringen uitgewisseld. De ervaring van dit bruidspaar zal geen positieve bijdrage leveren aan het bevorderen van huwelijkstoerisme op Curaçao. Het zal je maar overkomen, na een lange voorbereiding en hoge verwachtingen, zo’n ‘Welkom op Curaçao’.
Kortom, een hele slechte reclame voor Curaçao en een bijzonder nare ervaring voor dit bruidspaar en hun gasten. Wij hopen snel dat de verantwoordelijken hiervoor, de politiek, het toeristenbureau CTB en/of de douane zelf dit probleem oplossen. Nergens ter wereld worden er invoerrechten geheven over trouwkleding van bruidsparen, die van elders komen, om in het buitenland in het huwelijk te treden.

Will Dekker (‘Ban Kasa’ Dream Weddings Curaçao), Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.