Nee toch, denk je dan, Curaçao heeft meer mogelijkheden. De heer Croes heeft nuttige dingen gezegd in zijn lezing voor het bedrijfsleven op Curaçao. Natuurlijk is het toerisme onze belangrijkste bron van inkomsten. Maar enige relativering is op zijn plaats, we kunnen meer. Waar liggen de kansen?
De haven
Wat op de achtergrond geraakt, maar nog altijd onze tweede bron van inkomsten, met zeer veel potentieel. Niet door het achterna lopen van een fata morgana als GreenTown, maar gewoon door het stap voor stap ontwikkelen van onze prachtige natuurlijke haven tot een internationale hub voor Zuid-Amerika. Het project GreenTown kan dan weer opgeborgen worden in de ijskast, vooral nu bekend is geworden dat Curaçao aan de grens zit van zijn leenvermogen (zie verslag Cft).
Recent hebben we gelezen dat de grootste scheepswerf van Nederland een servicecenter gaat oprichten op het eiland, heel goed. Damen wilde in het recente verleden de Dokmaatschappij overnemen, helaas heeft de regering Schotte dat verhinderd. Jammer, want dit is typisch een bedrijf dat bij zou dragen aan de opbouw van de haven. Alsnog een poging wagen regering?
Het opbouwen van een havengeoriënteerde industrie kan stap voor stap, bedrijf voor bedrijf gerealiseerd worden. Natuurlijk zal er hier en daar wat opgeruimd moeten worden en de infrastructuur worden aangepast, maar dit is haalbaar. Samenwerken en netwerken met en bij de grote havens is een taak voor het management van de haven.
Middenstand
Hier wordt zeker wat gedaan, winkelcentra, groot en klein, rijzen als paddenstoelen links en rechts uit de grond. Het is zeer de vraag of we hiermee op de goede weg zijn. De bestaande en charmante middenstandstructuur wordt in recordtempo omgebouwd. Overal nieuwe shopping malls, maar de binnenstad, attractiepunt voor de vele cruisetoeristen, loopt leeg. Overal hoor je hier ‘stil, stil meneer’ en de winkels sluiten. Een beleidswijziging is op zijn plaats; houdt rekening met het koopkrachtplaatje dat niet vooruitgaat en zadel de middenstand niet op met onnodige kosten om toch maar aanwezig te zijn in de Sambils van deze wereld.
Het nieuwe ziekenhuis.
Het dringend noodzakelijke hospitaal is niet alleen goed voor alle inwoners van het eiland, maar biedt ook een economisch perspectief. Met de juiste faciliteiten moet de gekwalificeerde staf ook op de internationale markt kunnen concurreren. Kijk naar Colombia met zijn internationale medische dienstverlening.
Isla en energie
De Isla-problematiek nadert zijn culminatiepunt. Er moet ingegrepen worden om aan de basisvoorwaarden voor het milieu anno 2015 te voldoen.
Als er één eiland kan profiteren van zonne- en windenergie is het nos pais, maar hier is nog een lange weg, zij het met perspectief, te gaan.
Nee, er zijn meer kansen voor Curaçao, laten we ze benutten.
Jan Bink,
Curaçao


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).