In het kader van de belangstelling van de Curaçaose autoriteiten voor de situatie in Venezuela zou ik de dames en heren bestuurders, als steuntje in de rug, op de hoogte willen stellen van het volgende.
De voormalige president van Spanje, Felipe González, bracht deze week een bezoek aan Venezuela met het doel de politieke gevangenen Leopoldo López (leider van de oppositie) en Daniel Ceballos (ex-burgemeester van San Cristóbal) bij te staan.
De Hoge Raad van Venezuela (Tribunal Supremo de Justicia) liet een verklaring uitgaan waarin de Raad González verbood om López en Ceballos van advies te dienen. Verder werd er op Twitter een lastercampagne tegen hem gestart.
Na zijn bezoek aan Venezuela hield González op 12 juni een persconferentie in Madrid waar hij het volgende zei:
,,In Latijns-Amerika is het bekend dat de toestand in Venezuela onhoudbaar is, hoewel ze het niet hardop zeggen. Ik ben teruggekeerd met een gevoel van diepbedroefde bezorgdheid voor Venezuela, een land dat langzaam en op allerlei denkbare manieren de vernietiging ingaat. De wetten van een democratische staat worden er niet nageleefd. Er is geen voedsel, er zijn geen medicijnen. Ik wil Maduro, zonder hem te willen beledigen, zeggen dat hij verantwoordelijk is voor de catastrofe die zich in Venezuela voltrekt.”
González vindt dat de crisis moet worden opgelost via de dialoog en heeft zijn hoop gevestigd op de verkiezingen.
We weten inmiddels hoe die verkiezingen plegen te verlopen.
Miguel Henrique Otero, de uitgever van El Nacional, die aanwezig was bij de persconferentie, vertelde de media dat de regering op allerlei manieren de pers probeerde te muilkorven door ‘fysieke agressie, het maken van wetten, bureaucratische onderdrukking, het opkopen van kranten en lastercampagnes’. ,,Dezelfde strategieën worden ook toegepast in Bolivia, Ecuador, Nicaragua en Argentinië”, aldus Otero.
Ook de Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, heeft een klemmend beroep op Maduro gedaan om de 77 politieke gevangenen vrij te laten.
Het lot van deze mensen, die met honderdduizenden andere Venezolanen in 2014 vreedzaam hebben geprotesteerd tegen de op hol geslagen inflatie, de repressie, de censuur, de gewelddadigheid en de straffeloosheid, staat niet op de agenda van de vergadering die momenteel plaatsvindt in Brussel tussen de EU en de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische landen, waar men zich, tussen de ongetwijfeld belangrijke bedrijven door, tegoed doet aan fijne diners en goede wijnen.
Rest mij te vermelden dat de Latijns-Amerikaanse landen Maduro steunen onder het laffe mom van ‘niet-inmenging’ in binnenlandse aangelegenheden.
De Verenigde Staten hebben sancties afgekondigd tegen degenen die de mensenrechten schenden.
Dit lijkt me een aardig begin voor een komend rapport.
Fred de Haas,
Nederland

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.