Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Venezolaanse gemeenschap op Curaçao is de afgelopen twaalf jaar explosief gegroeid, waarbij de aanwas veruit het hardst is in vergelijking met andere migrantengroepen.

F05 VenezolanenUit recent gepubliceerde resultaten van de Senso 2023 blijkt dat Venezuela als geboorteland op de vierde plaats staat met 4.264 personen, wat 11 procent is van het totale aantal mensen dat in het buitenland is geboren. Ter vergelijking: in 2011 bedroeg dit aandeel nog 4,2 procent. De stijging naar 11,3 procent in 2023 betekent dat de Venezolaanse aanwezigheid op Curaçao in twaalf jaar 2,7 keer zoveel is toegenomen.
Naast het geboorteland speelt ook de nationaliteit een belangrijke rol. De grootste nationaliteitsgroep op Curaçao is de Nederlandse, gevolgd door Colombiaanse, Dominicaanse en Venezolaanse nationaliteiten. Personen die in het buitenland zijn geboren kunnen ook de Nederlandse nationaliteit verkrijgen. Zo’n 18 procent van de Venezolaanse migranten heeft de Nederlandse nationaliteit. Bij de Senso 2023 hadden 3.479 personen de Venezolaanse nationaliteit. Bij de volkstellingen van 1992, 2001 en 2011 ging het nog om respectievelijk 667, 749 en 1.152 personen.

Ongeveer 60 procent van de in totaal 3.479 Venezolanen is minder dan negen jaar geleden op Curaçao aangekomen, wat wijst op een relatief recente migratiegolf. ,,Deze groep bevindt zich vermoedelijk nog in de beginfase van het integratieproces”, betoogt het CBS.
De gemiddelde immigratieleeftijd van Venezolanen ligt op dertig jaar, wat duidt op een migratie die sterk gerelateerd is aan werk. De groep bestaat hoofdzakelijk uit volwassenen in de werkende leeftijd, met relatief weinig ouderen of kinderen in vergelijking met bijvoorbeeld Nederlandse immigranten.

Binnen de Venezolaanse gemeenschap op Curaçao is het aantal vrouwelijke immigranten hoger dan het aantal mannelijke. In 2023 telde men 2.359 vrouwen tegenover 1.904 mannen. Deze scheve verhouding komt overeen met trends in andere migrantengroepen uit Latijns-Amerika, zoals Colombia, waar vrouwen ook in de meerderheid zijn.

Venezolaanse gemeenschap nog volop in opbouw

Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar algemeen@antilliaansdagblad.com. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is XCG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.