Ministerie van Justitie brengt proces in kaart

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In het ‘Proces Programma Ongedocumenteerden’ van het ministerie van Justitie is inzichtelijk gemaakt hoe de procedure van intake, screening, samenwerkingsoverleg en de uitstroom is geregeld en welke instanties daarbij allemaal betrokken zijn.

De Raad van Ministers heeft onlangs kennisgenomen van het door minister Shalton Hato (MFK) van Justitie aangeboden document ‘Proces Programma Ongedocumenteerden’. Dit programma is onderdeel van het ‘Verantwoordelijke Integratiebeleid’ dat de regering vorig jaar is gestart. ,,Het biedt ongedocumenteerden de mogelijkheid om een verblijfsvergunning aan te vragen op basis van humanitaire en economische gronden.”
Het document maakt duidelijk onderscheid tussen ongedocumenteerde volwassenen en ongedocumenteerde minderjarigen. Bij de intake zijn de betrokken instanties de Toelatingsorganisatie; de Uitvoeringsorganisatie Justitiële Zorg (UOJZ); de Eenheid Toezicht en Controle van de Grens van Vreemdelingen (UVTG); de Instroomfunctionaris opvang; en de Regiegroep.
Bij de screening komt daar het Korps Politie Curaçao (KPC) bij. En in verband met het overleg volgen ook Path (Prevenshon di Abusu i Trafikashon di Hende), de opvanghuizen, PSI Skuchami, de Stichting Maatschappelijk Zorg en Herstel en het ministerie van Justitie.
Ten aanzien van de uitstroom geldt dat de inhoudelijk begeleider van een ongedocumenteerde ook de ‘casemanager’ is; oftewel de juridische ondersteuning of terugkeerbegeleiding. ,,Bij veranderend perspectief wordt de ongedocumenteerde overgedragen aan een andere begeleider met expertise op het nieuwe perspectief. De inhoudelijk begeleider moet tijdig aan de bel trekken als het traject stroef loopt. De inhoudelijk begeleider is centraal aanspreekpunt voor de keten.”
Het ‘Lokaal Samenwerkingsoverleg’ besluit over uitstroom. De begeleider voert het gesprek over uitstroom. Het ministerie van Justitie is het juridisch aanspreekpunt voor de besluitvorming over uitstroom.
Na het besluit over beëindiging van opvang en begeleiding van het ongedocumenteerde-traject, is het de taak van de casemanager om dit te bespreken met de ongedocumenteerde. ,,Waar mogelijk warme overdracht naar andere organisatie of facilitering uitstroom”, meldt het stuk.

Aanbevelingen verbetering van mensenhandelbeleid

Het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.