Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er is een scherpe daling merkbaar in het gemiddelde aantal kinderen dat vrouwen krijgt tijdens de vruchtbare leeftijd.
Bedroeg het vruchtbaarheidscijfer bij de volkstellingen van 2001 en 2011 respectievelijk 2,41 en 2,13 baby’s, bij de Senso 2023 bleek dit cijfer te zijn geslonken naar 1,46 baby’s.
Volgens Tihaisa de Palm, public relations officer bij Fundashon Famia Plania (FFP), zou er een onderzoek moeten komen naar de dieperliggende achtergrond van dit fenomeen. Er zou in dat kader ook beter aan datavergaring door diverse instanties moeten worden gedaan. In de praktijk merkt FFP sowieso trends die het dalende vruchtbaarheidscijfer zouden kunnen verklaren.
,,Toen onze stichting zestig jaar geleden werd opgericht, hadden we meer te maken met de cultuur van machismo. We gaven indertijd voorlichting over familieplanning aan vrouwen die toen veel kinderen hadden. Tegenwoordig is het niet zo dat vrouwen per se veiliger aan seks zijn gaan doen, maar ze zijn nu zelfstandiger, hebben een eigen baan, een eigen huis. De vrouw kiest er nu voor om kinderen te krijgen wanneer ze daar klaar voor is. We zien vrouwen bij ons komen die bewust op latere leeftijd kinderen krijgen. Waar vrouwen vroeger veel eerder een kind kregen en uiteindelijk bijvoorbeeld drie kinderen kregen, heb je nu vrouwen die op hun 35ste mikken op het krijgen van een of twee kinderen. Eigenlijk moet er een studie komen. Heeft het te maken met de vergrijzing, of is het bijvoorbeeld dat meer vrouwen geen kinderen kunnen krijgen? We weten dat er vrouwen zijn die met vruchtbaarheidsproblemen kampen en naar het buitenland gaan voor IVF-behandelingen omdat ze die niet op het eiland kunnen krijgen. Doordat ze buiten beeld zijn, is het voor ons ook moeilijk officiële cijfers hierover te krijgen”, zet De Palm uiteen.
'Gemiddelde leeftijd moeders bij geboorte stijgende trend'
Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.