Inzakken steigers leidt niet tot vertraging
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Volgens Adam Kiolle, directeur van vastgoedbeleggingsmaatschappij GMFB Real Estate en woordvoerder van de ontwikkelaar van het project The View Resort & Marina bij de Koredor, is er geen sprake van een bouwstop bij het project na het invallen van steigers bij een van de drie torens. ,,Ik stel voorop: Er is geen sprake van een bouwstop. Op last van de arbeidsinspectie van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) mag er tot nader order niet gewerkt worden op de steigers van gebouwen 2 en 3. Werkzaamheden aan de binnenkant van deze gebouwen gaat onverminderd door. Gelukkig is de invloed van dit incident op onze planning relatief beperkt. Wij werken door aan de overige gebouwen, en aan de binnenkant van gebouwen 2 en 3 totdat de issues met de steigers van gebouwen 2 en 3 verholpen zijn. Kortom, al moeten wij ietsjes schuiven met onze planning verwachten we geen significante vertraging op te lopen”, zo reageert hij tegenover deze krant.
Hij vertelt dat de arbeidsinspectie afgelopen maandag is langsgeweest om een controle uit te voeren, naar aanleiding van het incident met de steiger van gebouw 3. ,,Tijdens de controle is geconstateerd dat verroeste steigerpijpen aanwezig waren in de eerste lagen van de steigerconstructie van gebouw 3. Hiernaast zijn enkele verroeste steigerpijpen geconstateerd in de steiger van gebouw 2. Doordat er ander materiaal gebruikt werd voor de steigers van de overige gebouwen, zijn deze wel veilig en mag er verder op gewerkt worden”, aldus zijn omschrijving.
SOAW wil de veiligheid op de bouwplaats waarborgen. ,,Doel van de controle was ten eerste om te bepalen in hoeverre de overige delen van de ingezakte steiger van gebouw 3 en de steigers van de overige vier gebouwen veilig zijn en ten tweede om een plan van aanpak te maken voor de versteviging ofwel wederopbouw van de steigers van gebouwen 2 en 3.”
Kiolle legt uit dat het onderzoek zich naar zijn weten niet specifiek richt op een bedrijf maar vooral gericht is op de veiligheid van de bouwlocatie en van de arbeiders die daar werkzaam zijn.
Hij legt uit: ,,Een deel van het personeel dat bij ons aan het werk is - denk aan timmermannen, metselaars, schilderaars en betontimmermannen - is in dienst bij onze projectvennootschap Royal Holding Company II BV. Een deel is zelfstandig ondernemer dan wel in dienst van onze externe aannemers, zoals de elektriciens, loodgieters, steigerbouwers en ijzervlechters.”
Er zou geconstateerd zijn dat de werknemers geen helm dragen. Op een vraag hierover stelt de woordvoerder: ,,Wij moedigen ons eigen personeel en het personeel van onze externe aannemers altijd aan om geschikte werkkleding, waaronder geschikte schoenen en helmen te dragen. Na het incident van afgelopen week hebben wij de handhaving van ons bedrijfsbeleid hieromtrent verscherpt.”
Overigens staan er op dit moment vijf torens, maar moeten dit er acht worden. Kiolle: ,,Oorspronkelijk waren we van plan om zeven te bouwen, ondanks dat de vergunning ruimte bood voor acht. Uiteindelijk is er besloten om het laatste gebouw toch te bouwen, al wordt dit geen hoogbouw maar een gebouw van slechts vier verdiepingen.”