CBCS-president: Schuldconversie voor klimaatweerbaarheid
Van een onzer verslaggevers
Den Haag - Met een ‘(corona) debt-for-climate swap’, zoals voorgesteld door CBCS-president Richard Doornbosch, worden de aanzienlijke coronaschulden van de Caribische landen van het Koninkrijk ‘geruild voor investeringen in de klimaatweerbaarheid van deze landen’.
,,De middelen die vrijkomen door lagere schuldverplichtingen worden toegewezen aan projecten die gericht zijn op de bescherming van mariene ecosystemen, zoals koraalriffen, of op het versterken van de kust en afwateringssystemen”, aldus de topman van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten tijdens het congres ‘Viering 70 jaar Statuut’. Het Antilliaans Dagblad was erbij in Nieuwspoort in Den Haag.
Het aanpakken van de gevolgen van klimaatverandering op kleine eilanden zoals Curaçao en Sint Maarten vraagt volgens hem om nieuwe en praktische oplossingen die aansluiten bij de unieke omstandigheden van elk land. Voor de Nederlands-Caribische landen brengt dit ‘specifieke uitdagingen’ met zich mee: ,,Het balanceren van financieel toezicht, de constitutionele regelingen binnen het Koninkrijk en de toegang tot externe financieringsbronnen geeft beperkingen, maar biedt ook veelbelovende mogelijkheden.”
Doornbosch bespreekt daarop enkele ‘denkrichtingen’ die Curaçao en Sint Maarten op een duurzamer en klimaatbestendiger pad kunnen brengen, met de hulp en samenwerking van Nederland als partner binnen het Koninkrijk. ,,Een samenwerking die gebaseerd is op gelijkwaardigheid met potentieel positieve neveneffecten voor zelfredzaamheid, financieel beheer en goed bestuur.”
Anders dan aanpassing van de consensus-Rijkswet financieel toezicht (Rft) - vereist om de leencapaciteit voor klimaatbestendige investeringen aanzienlijk op te trekken - is voor zo’n schuldconversie wetswijziging niet nodig, zegt Doornbosch, die aangeeft dat de Caribische eilanden zich bevinden ‘aan de frontlinie van de klimatologische veranderingen en de effecten ervan’. Het gaat om zeer flinke bedragen: 911 miljoen gulden Curaçao; 316,4 miljoen Sint Maarten; en 915,5 miljoen florin Aruba. De schuld van Curaçao en Sint Maarten is al iets teruggebracht, naar respectievelijk 846 en 307 miljoen; hoe dit voor Aruba is, is bij de redactie niet bekend.
Evenals dat het Statuut de relatie van de landen in het Koninkrijk regelt, wil de spreker bij deze gelegenheid zijn ‘aandacht richten op een belangrijk onderwerp dat ons eveneens verbindt: de verandering van het klimaat en het managen van de risico’s die dat met zich brengt’. De titel van zijn speech luidt dan ook ‘Een nieuwe aanpak voor klimaatfinanciering’, met als ondertitel: ‘Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden, het Caribisch deel van het Koninkrijk en klimaatverandering’.
Het lijkt erop dat Doornbosch zich in verband met zijn pleidooi mede heeft laten inspireren door de recente ‘debt-for-climate swap’ van het Caribische buurland Barbados; een innovatieve manier om ruimte voor klimaatfinanciering te ontwikkelen door middel van de schuld-voor-natuur- of schuld-voor-klimaatruil, waarbij een deel van de buitenlandse schuld van een ontwikkelingsland wordt kwijtgescholden of geherstructureerd onder gunstigere voorwaarden.
Dreiging reëel
Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.