Architect heeft wensen uit de werkgroep verwerkt in een nieuw concept

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De op 14 oktober door premier Gilmar Pisas (MFK) toegezegde werkgroep, inzake de ontwikkeling van de stranden van Jeremi en Lagun, is inmiddels opgericht en op basis van hun input heeft architect Carldrick Boon een nieuw concept-ontwerp gemaakt.

Lagun2,,Tot nu toe is er niks van beton, het is allemaal hout”, zo licht Pisas toe aan het Antilliaans Dagblad. Zodra er een akkoord is, wordt volgens hem de bouwvergunningaanvraag - die gedaan is op basis van het oude ontwerp, dat veel weerstand opriep onder de lokale gemeenschap - aangepast. ,,Maar begrijp wel dat als het om hout gaat, er geen bouwvergunning nodig is”, zo voegt de premier hieraan toe.
De afbeeldingen bij dit artikel zijn afkomstig uit een video die de architect heeft gemaakt van het nieuwe ontwerp. De redactie van deze krant ontving deze video desgevraagd van iemand die betrokken is bij de betreffende werkgroep.
,,Het is gewoon een draft. Ze moeten het gaan bespreken in de groep”, aldus Pisas. In die bespreking moet volgens hem duidelijk worden of er voldoende draagvlak voor is, of dat er nog aanpassingen gedaan moeten worden. ,,We moeten afwachten wat het wordt”, zo zegt de premier.
Ook architect en aannemer Boon zegt tegen deze krant dat hij de wensen die in de werkgroep naar voren kwamen, heeft verwerkt in een nieuw ontwerp. ,,Zodra hier een akkoord over is bereikt, zal het worden gepubliceerd. Tot dat moment kunnen wij hierover geen verdere informatie verstrekken”, zo laat hij weten.
In de ruim drie minuten durende video is te zien dat de betonnen fundering die onlangs is gestort, behouden zou blijven. Hierop wordt volgens het nieuwe concept geen betonnen gebouw geplaatst, maar een bouwwerk met houten palen en een palapadak. Wat verder opvalt, zijn de verwijzingen naar de visserij, met onder meer visnetten, en de opvallende entree, waarin de contouren van een boot, een houten stuur en een anker zijn verwerkt.
De redactie van deze krant sprak tevens met een van de vissers uit Lagun, die deel uitmaakt van de werkgroep. ,,Het was niet de bedoeling dat de pers hier nu al van op de hoogte was. Het is nog maar een concept”, zo begint hij zijn reactie. Desondanks erkent hij dat het nieuwe concept is gebaseerd op de inbreng van de werkgroep.
Op de vraag of hij verwacht dat er nog veel aanpassingen zullen plaatsvinden, alvorens het concept wordt omgezet in een definitief ontwerp, geeft hij aan dat dit niet het geval zal zijn. ,,Het gaat de goede kant op. Mogelijk worden er nog wat kleine dingen veranderd”, zo luidt de samenvatting.
Het hele proces van het opzetten van de werkgroep, het voeren van gesprekken en het maken van een nieuw concept-ontwerp, heeft alles bij elkaar in ongeveer anderhalve week plaatsgevonden. Pisas besloot tot het in het leven roepen van de werkgroep tijdens de informatiebijeenkomst die hij op 14 oktober organiseerde in het buurtcentrum van Lagun.
Die informatiebijeenkomst, die tientallen buurtbewoners en lokale vissers aangrepen om hun bezwaren kenbaar te maken, was een reactie op de protesten die plaatsvonden nadat de eerste ontwerpen wereldkundig werden gemaakt.
Vorige week werd bekend dat het door het PAR-Statenlid Steven Croes aangevraagde vragenuur over dit onderwerp was ingewilligd. Aanvankelijk stond deze bijeenkomst gepland voor afgelopen donderdag, maar het vragenuur is verzet naar donderdag 7 november. Volgens Croes kwam iedereen die datum beter uit, en zijn hoop is dat Pisas op dat moment ‘meer uitleg kan geven over de bevindingen van de werkgroep’.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.