Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Leerlingen die de Eindtoets Funderend Onderwijs (EFO) maken, scoren bij het vak Papiaments gemiddeld hoger dan een 7. Dat blijkt uit de EFO Rapportage 2023-2024 die Onderwijsminister Sithree ‘Cey’ van Heydoorn (MFK) deze week de Staten deed toekomen. Gemiddeld worden bij de vakken rekenen en Nederlands respectievelijk net boven en net onder het cijfer 6 gescoord.
De EFO fungeert als belangrijke indicator bij de jaarlijkse overgang van leerlingen van het funderend onderwijs (fo) naar het voortgezet onderwijs (vo). De EFO-toets, in combinatie met het schooladvies, bepaalt waar de leerling terechtkomt, wordt in het rapport nader toegelicht. ,,De totstandkoming van deze rapportage is mogelijk gemaakt dankzij de nauwe samenwerking met het Data Analytics Center van ons ministerie, dat met zorgvuldige analyses en waardevolle inzichten een onmisbare bijdrage heeft geleverd”, schrijft Van Heydoorn aan de Staten.
In de rapportage is gebruikgemaakt van ruwe eindcijfers van de EFO-toets over de jaren heen, met de kanttekening dat in coronajaar 2020 geen EFO-toets heeft plaatsgevonden. Bij de analyse van de cijfers moet voorts rekening worden gehouden met de hoogte van de N-waarde, een variabele die gebruikt wordt om het EFO-cijfer per onderdeel te bepalen. Hoe hoger de N-waarde, hoe soepeler de normering bij zo’n toets is geweest.
In de periode 2018-2024 wordt voor het vak Papiaments steevast gemiddeld hoger dan het cijfer 7 gescoord, namelijk tussen de 7,05 en 7,47, met gehanteerde N-waarden tussen de 1 en 1,5. In voornoemde periode wordt een stuk minder gescoord bij het vak rekenen, te weten tussen de 6,15 en 6,65, met gehanteerde N-waarden tussen de 1,4 en 1,7. De meeste hoofdbrekens geeft het vak Nederlands, er worden gemiddeld namelijk toets-cijfers tussen de 5,53 en 6,05 behaald, waarbij ook nog vrij hoge N-waarden tussen de 1,5 en 2 zijn gehanteerd.
Hogere scores dan voorheen...
Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.