Parlement SXM geeft groen licht, bal ligt nu bij Curaçao

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - In een spannende stemming is gistermiddag in de Staten van Sint Maarten het veelbesproken Ennia-Hoofdlijnenakkoord, inclusief addendum, aangenomen met acht stemmen voor en vijf tegen. In de Staten verdedigden Financiën minister Marinka Gumbs en haar regeercoalitie het addendum, waarvan de strekking is dat Sint Maarten alleen garant staat voor de Sint Maartense Ennia-polishouders.

EnniaDe aanname van het Ennia-Hoofdlijnenakkoord betekent nu dat het land geen verantwoordelijkheid neemt voor het dekken van de kosten voor de polishouders van andere landen (BES-eilanden en Suriname) en dat een deel van de problemen nu op het bord liggen van Curaçao. Voor Sint Maarten zal het Ennia-Hoofdlijnenakkoord daarmee een totale besparing van 37 miljoen gulden opleveren. Volgens Gumbs is belangrijk op te merken dat de Ennia-oplossing direct verbonden is met de Covid-19-leningen. Het niet goedkeuren hiervan zou ernstige gevolgen hebben gehad voor Sint Maarten, waaronder het onvermogen om essentiële investeringen te doen met een gemaximeerde rente. Hoewel Sint Maarten ook met succes voorrang heeft verkregen bij een mogelijke verkoop van Ennia-asset Mullet Bay, is er geen prioriteit daartoe.

,,We stemmen vandaag niet over het lot van Mullet Bay, maar over of we het eens zijn met de voortzetting van een pensioen-dossier dat wordt beheerd door drie aandeelhouders, Curaçao, Sint Maarten en de Centrale bank van Curaçao en Sint Maarten. En om die reden, omdat het gaat over de continuïteit van ons pensioendossier voor ons volk, zal ik voor stemmen”, zei parlementariër tevens premier Luc Mercelina.

Parlementariër en voormalig Financiënminister Ardwell Irion stemde echter tegen. Het addendum is namelijk nog niet goedgekeurd door Curaçao, met alle risico’s van dien. ,,Curaçao heeft nog steeds geen goedkeuring gegeven of tekenen van goedkeuring laten zien. Ik kan met een goed geweten niet iets gaan goedkeuren, terwijl ik niet weet wat er in het parlement op Curaçao gaat gebeuren. Dit is niet de eerste keer dat we door Curaçao zijn tegengehouden in termen van onderhandelingen, zoals tijdens de pandemie. Ditzelfde parlement zei eerder: ‘Je moet doen wat nodig is voor Sint Maarten en je kunt niet alleen afhankelijk zijn van Curaçao’. Als de mogelijkheid er was om te stemmen voor een veilige beslissing, namelijk een overeenkomst die ook is ondertekend door Curaçao en de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, dan zou ik die goedkeuren. Ik kan niets goedkeuren dat de rente en de polishouders in gevaar brengt op Sint Maarten”, aldus Irion.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.