Inzake overdracht volkswoningen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Na een bezoek aan de Staten lijkt Fundashon E Hende (FEH) nog fanatieker in haar strijd om de overdracht van volkswoningen aan de inwoners te verwezenlijken. Zonder in te gaan op de inhoud van de bijeenkomst, geeft de stichting nu aan dat deze transfer van huizen van Fundashon Kas Popular (FKP) ‘onvermijdelijk’ is.

FEHEen FEH-delegatie werd op 27 september jongstleden ontvangen in de Vaste Statencommissie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP). Met de parlementariërs die hierin zitting hebben is van gedachten gewisseld over de laatste ontwikkeling rond de lokale volkswoningen.

,,Vanwege de geldende regelgeving, ofwel geheimhoudingsplicht, kunnen wij de details van de inhoud van de ontmoeting niet openbaar maken. Echter, in het kader van de uitkomsten en voorstellen, blijft FEH zich voorbereiden en werken aan gerechtigheid voor het volk. Onder andere door te stellen dat de overdracht van volkshuisvesting onvermijdelijk is”, aldus stichtingsvoorzitter Ardieth Meriën-Martha.

In een rondgestuurd persbericht na die bijeenkomst in de Staten, voegt Meriën-Martha het volgende eraan toe: ,,Het is alom bekend dat de regering, FKP en die hieraan gelieerde Fundashon Fiansa Popular (FFP) al jaren de wetten flagrant overtreden. In dit kader zijn er twee blanco cheques voor een totaalbedrag van 12 miljoen gulden van het volk betrokken, die door de regering zijn verstrekt aan FKP.”

FEH die de belangen behartigt van mensen die in FKP-huizen wonen, verwijst naar twee regelingen die door deze woningbouwstichting worden overtreden. Meriën-Martha zegt dat opeenvolgende regeringen tot nu toe niet hebben ingegrepen.

De eerste regeling betreft het Eilandsbesluit houdende algemene maatregelen van de 12de mei 1960 houdende regelen nopens de behandeling van aanvragen ter verkrijging van volkswoningen in huur gepubliceerd in het Afkondigingsblad Curaçao 1960 no. 31.

De tweede is in het Afkondigingsblad Curaçao 1962 no. 13 gepubliceerd en betreft de Eilandsverordening houdende bepalingen nopens de verkrijging in eigendom van volkswoningen door de huurders. Deze staat ook bekend als Eilandsverordening eigendomsverkrijging volkswoningen Curaçao.

Naast Meriën-Martha bestond de FEH-delegatie die de Vaste Statencommissie VVRP bezocht, uit juridisch adviseur Artoir Herrera, Luzeth Sambo, Atherly Labast en Mirna Silonero-Lodrigues. Ze spraken met onafhankelijk Statenlid Corrine Djaoen-Genaro en collega-parlementariërs Ana-Maria Pauletta (PAR), Juniël Carolina en Frenciss Lourens van regeringspartij MFK.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.