Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Staten hebben gisteren unaniem de concept-Landsverordening luchtkwaliteitseisen goedgekeurd. De meeste parlementariërs zien deze beslissing als een belangrijke stap om de gezondheid van de gemeenschap en het milieu veilig te stellen voor de toekomst. En om aan de internationale milieunormen te kunnen voldoen.

LuchtkwaliteitDe openbare behandeling ter vaststelling van de Landsverordening luchtkwaliteitseisen had een verlate start. In eerste instantie was er geen quorum voor de vergadering: slechts tien Statenleden kwamen opdagen. Uiteindelijk werd dit vijftien parlementariërs, die allemaal voor stemden.
De Statenleden waren allemaal de mening toegedaan dat de knoop dient te worden doorgehakt. Zo stelde Ana-Maria Pauletta (PAR) dat de bevolking al decennia lijdt onder slechte luchtkwaliteit. In dit verband refereerde ze met name aan de inwoners van de wijken Wishi en Marchena die onder de rook van de Isla-raffinaderij hebben gewoond.
Fergino Brownbill (MFK) zette uiteen dat de nieuwe wet een teken is van de regering naar de gemeenschap toe, dat zij de gezondheid van de burgers hoog in het vaandel draagt. Dit past in de zorgplicht die het kabinet-Pisas II heeft jegens het volk, aldus Brownbill die ook verwijst naar het jarenlange lijden van inwoners van Wishi en Marchena vanwege de Isla-rook.
Op haar beurt verklaarde onafhankelijk Statenlid Zita Jesus-Leito dat niet alleen gekeken dient te worden naar de Isla-rook als grote luchtvervuiler. Ze vindt dat de grond- en luchtverontreiniging door illegale vuilstorting en afvalverbranding ook debet zijn aan vervuiling van de flora en fauna. Hierbij is de wet ook een eerste stap om de algehele milieuverontreiniging aan te pakken.
MAN-Statenlid Steven Martina benadrukt dat met de aangepaste wet een hoognodige eerste stap is gezet in de bestrijding van de vervuiling van het milieu. Het dient naar zijn mening dan ook gezien worden als een totaalplan waarbij de sectoren economie, gezondheid en milieu worden gewaarborgd.
In dat verband herinnerde Martina zijn collega-parlementariërs ook aan de waarschuwing van Clean Air Everywhere (CAE). De organisatie verklaarde tijdens een technische briefing in de Staten de regering wederom voor de rechter te zullen slepen in het geval de concept-Landsverordening luchtkwaliteitseisen Curaçao ongewijzigd wordt goedgekeurd.
Gwendell Mercelina (PNP) verklaarde dat met de goedkeuring van het concept van de Landsverordening luchtkwaliteitseisen door de Staten, een proces is opgestart. Hij doelt dat er nog een lange weg is om af te leggen en dat deze niet vrij is van obstakels. Deze zijn behalve Clean Air en andere belangenorganisaties, ook Refineria di Kòrsou (RdK).


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.