Bescherming urgenter dan ooit

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Caribbean Cetacean Society (CCS) heeft de (voorlopige) resultaten gepresenteerd van een tweejarig onderzoek naar walvissen en dolfijnen rondom Aruba, Curaçao en Bonaire.

Walvis4Tijdens een symposium waarop CCS-directeur Jeffrey Bernus en CCS-regionaal coördinator Stacey Mac Donald de belangrijkste bevindingen presenteerden, was de belangrijkste boodschap de dringende noodzaak voor gezamenlijke actie om het voortbestaan van deze zeezoogdieren te waarborgen.
Met name walvissen spelen een cruciale rol in de strijd tegen klimaatverandering, zo dragen ze bij aan viermaal de hoeveelheid CO2 (koolstofdioxide) die het Amazone-oerwoud vastlegt. Naast hun enorme koolstofdioxide-opslag, hebben ze een directe impact op de productie van fytoplankton, organismen die verantwoordelijk zijn voor het produceren van minstens 50 procent van de zuurstof in onze atmosfeer.Walvis1
Het onderzoek van CCS - een non-profitorganisatie die zich inzet voor de bescherming van walvissen en dolfijnen in het Caribisch gebied - bracht echter belangrijke bedreigingen voor deze zeezoogdieren aan het licht. Ernstige verstoring, overlast door scheepvaartverkeer, aanvaringen, fysieke schade door schroefbladen en vistuig, verstrikking in visnetten, plasticvervuiling en actieve jacht werden gedocumenteerd, wat de dringende noodzaak voor beschermende maatregelen benadrukt. ,,De ABC-eilanden zijn een cruciaal leefgebied voor walvissen en dolfijnen om te rusten, voort te planten en te voeden, maar ze worden bedreigd; het is onze plicht om ze te beschermen. Ik hoop dat we samen nieuwe reservaten kunnen creëren met aangepaste beheerplannen en dit belangrijke onderzoek op lange termijn kunnen voortzetten, zodat toekomstige generaties ook kunnen profiteren van deze iconische soorten”, zei CCS-directeur Bernus. Minister van Gezondheid, Natuur en Milieu (GMN), Javier Silvania, die ook aanwezig was, onderschreef dat natuurbehoud essentieel is. ,,We zullen deze informatie gebruiken en u kunt rekenen op mijn steun in deze kwestie”, verzekerde de bewindsman.

Onderzoeksresultaten
Gedurende twee jaar voerde CCS twee grote expedities uit, waarbij 46 deelnemers van veertien lokale organisaties werden getraind. Tot nu toe hebben zij 47 groepen van negen verschillende soorten walvissen en dolfijnen waargenomen. Walvis2Uit het onderzoek bleek dat sommige tuimelaars (dolfijnsoort) zich verplaatsen tussen het Yarari-reservaat van Bonaire en de wateren van Curaçao, wat wijst op een belangrijke ecologische verbinding tussen deze eilanden. Daarnaast ontdekte CCS dat de grienden die in de wateren van Bonaire leven, migreren naar de kust van Venezuela. Deze bevindingen benadrukken het belang van regionale samenwerking: de bescherming van walvissen en dolfijnen vereist gezamenlijke inspanningen in de Caribische regio. Andere opmerkelijke bevindingen zijn de identificatie van meer dan twintig individuele potvissen, die voorheen niet in dit gebied waren bestudeerd, en een grote groep (geschat op 150) gestreepte dolfijnen, een soort die CCS slechts één keer eerder heeft gedocumenteerd in hun vier jaar van onderzoek in het Caribisch gebied. De studie benadrukt ook de belangrijke kraamkamerfunctie die de drie eilanden vervullen voor verschillende soorten zeezoogdieren, aangezien talrijke juvenielen van zowel dolfijnen als walvissen werden waargenomen. Aangezien slechts een op de drie walvisbaby’s overleeft, zou veel meer actie moeten worden ondernomen. In het Caribisch gebied komen meer dan 33 van de 90 wereldwijd bekende soorten walvissen en dolfijnen voor, zeezoogdieren die sowieso wettelijk beschermd zijn op Aruba, Curaçao en Bonaire.
Een mijlpaal is overigens de bijdrage van CCS geweest bij de oprichting van een nieuw marien beschermd gebied in de Dominicaanse Republiek, dat 30 procent van hun territoriale wateren beslaat. Daarmee komt het eiland de beloftes van het Global Biodiversity Framework na om dit doel tegen 2030 te bereiken.

Foto's Jeu Olimpio


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.