Ook 50 miljoen uit het Groeifonds gehaald
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Nederlandse regering trekt in 2025 70 miljoen euro uit om de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten te ondersteunen met investeringen in detentie, versterken van het grenstoezicht en de aanpak van ondermijnende criminaliteit.
Ook kan de Tijdelijke Werkorganisatie (TWO) volgend jaar een bedrag van 30 miljoen euro tegemoet zien van de Nederlandse regering, zo blijkt uit de gisteren op Prinsjesdag gepubliceerde Rijksbegroting voor het jaar 2025.
De TWO is een onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en ondersteunt tot en met 2027 de CAS-eilanden bij het uitvoeren van de hervormingen en maatregelen die zijn afgesproken in de landspakketten. Dit is met name op het gebied van het op orde krijgen van solide overheidsfinanciën, een sterke overheid, goede publieke dienstverlening, economische ontwikkeling en onderwijs.
Versterking economisch fundament
Daarnaast stelt het kabinet 80 miljoen euro beschikbaar voor drie projecten die moeten bijdragen aan de versterking van het economisch fundament en het vergroten van de zelfredzaamheid van de Caribische eilanden. Hiermee wordt de bouw van een nieuwe haven op Saba gerealiseerd, wordt de infrastructuur op Bonaire verbeterd en de voedselzekerheid op alle zes de eilanden vergroot.
Voor de bouw van een nieuwe, orkaan- en toekomstbestendige haven op Saba is in 2025 en 2026 in totaal 40 miljoen euro beschikbaar. Voor het verbeteren van het wegennetwerk van Bonaire, maakt het kabinet 16 miljoen euro vrij. Beide projecten dragen bij aan economische zelfredzaamheid en moeten een impuls geven aan belangrijke sectoren zoals het toerisme.
Om te zorgen dat Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba op termijn minder afhankelijk zijn van import van voedsel uit het buitenland, stelt het Nederlandse kabinet daarnaast 24 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan het vergroten van de voedselzekerheid.
50 Miljoen afgeboekt uit Groeifonds
Hoewel het lijkt alsof de eilanden alleen geld krijgen, wordt er - terwijl hierover met geen woord wordt gerept in een persbericht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties - ook geld van de eilanden afgenomen. De vorige regering had namelijk in het Nationaal Groeifonds 130 miljoen euro gereserveerd voor de Caribische delen van het Koninkrijk.
Echter, in de begroting van het Nationaal Groeifonds is te lezen dat hiervan 50 miljoen euro is ‘afgeboekt’. De resterende 80 miljoen euro is ‘overgeheveld naar de begroting van Koninkijksrelaties’, voor de financiering van de drie in de vorige alinea genoemde projecten.
Bestaanszekerheid op de BES
Ook op Bonaire, Sint Eustatius en Saba draagt het kabinet bij aan meer bestaanszekerheid. Hiervoor wordt structureel 2 miljoen euro vrijgemaakt waarmee de (eilandelijke) dienstverlening op het terrein van armoede en schulden wordt verstevigd. Verder komt er structureel 1 miljoen euro voor schoolmaaltijden. Daarnaast wil het kabinet de koopkracht van zowel ouders als minima- en middeninkomens versterken. Hiervoor wordt op structurele basis 8 miljoen euro gereserveerd. De exacte invulling hiervan wordt op korte termijn door het kabinet nader uitgewerkt.
Troonrede
Ook koning Willem-Alexander besteedde in zijn troonrede aandacht aan de Caribische (ei)landen binnen het Koninkrijk. Ze werden genoemd in het kader van de thema’s ‘goed bestuur en rechtszekerheid’: ,,‘Elke regio telt’ is in het regeerprogramma een belangrijk uitgangspunt. Andere voorstellen gaan over meer openbaarheid, vernieuwing van het kiesstelsel, betere wetten en een sterkere bescherming van grondrechten. Deze agenda van goed bestuur en rechtszekerheid strekt zich uiteraard uit tot in het Caribisch deel van het Koninkrijk, als basis voor het gezamenlijke werk aan toekomstige welvaart en welzijn.”