Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Per 27 juni bedraagt het banksaldo van het Criminaliteitsbestrijdingsfonds (CF) 60,5 miljoen gulden. Dit blijkt uit het ‘Beleidsplan Criminaliteitsbestrijdingsfonds 2024’ dat minister Shalten Hato van Justitie deze week naar de Staten heeft gestuurd.

kpcHet banksaldo van 60.525.909 gulden is opgebouwd uit 15.975.809 gulden aan verplichtingen aangaande de met Nederlandse middelen gefinancierde lopende projecten en uit 43.441.612 miljoen aan CF-middelen. Laatstgenoemd bedrag is exclusief 1.108.487 gulden die voor de ministeries SOAW en OWCS in het kader van de uitvoering van het project ‘Un Komienso Nobo’ door het CF wordt beheerd. Dit laatste wordt aangeduid met ‘Lokale Derdengelden’.
In het beleidsplan wordt aangestipt dat het fonds nog steeds geen structureel vastgesteld bedrag heeft aan inkomsten. ,,De inkomstenbronnen van het fonds zijn opgenomen in de Landsverordening Criminaliteitsbestrijdingsfonds. Hieruit volgt dat onder andere boetegelden en inkomsten uit verbeurdverklaarde goederen tot de inkomstenbronnen van de CF behoren”, wordt toegelicht.
Voor het jaar 2024 zijn voor 29,2 miljoen gulden achttien niet-limitatieve projecten geprioriteerd. Daarbij gaat het meeste geld naar Korps Politie Curaçao (versterking en handhaving 8,4 miljoen), de brandweer (mobiliteit, huisvesting, training en werkmaterialen 6,8 miljoen), strafgevangenis SDKK (mobiliteit, resocialisatie(buiten)projecten en veiligheid 2,5 miljoen), project Cameratoezicht (2,1 miljoen), Landsrecherche (huisvesting en digitalisering 1,6 miljoen) en Justitiële Jeugdinrichting Curaçao (mobiliteit, leerwerkplaatsen en resocialisatieprojecten 1,4 miljoen).
Dit jaar wordt fors geïnvesteerd in criminaliteitspreventie en beleid op het snijvlak van preventie en onderwijs en sportprogramma’s om jeugdcriminaliteit aan te pakken. ,,Aangezien het mijn langetermijnvisie is dat de rechtshandhavingsketen in staat dient te zijn om aan haar wettelijke taken optimaal invulling te geven, wordt ook dit jaar met dit beleidsplan getracht een oplossing te bieden voor de vele projecten die financiering behoeven binnen de justitiële rechtshandhavingsketen en die zien op de bestrijding van criminaliteit. Mijn streven is om in 2024 volgens de meerjarenplannen van diverse uitvoeringsorganisaties te blijven investeren in de justitiële keten te bestrijding van de criminaliteit. Ten slotte wordt ook fors geïnvesteerd in resocialisatie-activiteiten in zowel de SDKK als de JJIC”, licht Justitieminister Hato toe.
Via het CF wordt dit jaar onder meer een preventieplan bekostigd ter bestrijding van criminaliteit en bevordering van het veiligheidsgevoel binnen de samenleving. Bewustwording staat hier centraal. Als aanvulling op resocialisatieprogramma's zal ook aandacht worden besteed aan projecten die aangemerkt kunnen worden als voortraject voor toetreding van een (ex-)gedetineerde tot de reguliere arbeidsmarkt of het bieden van werk na detentie aan deze speciale doelgroep.
,,Ex-gedetineerden keren veelal in betrekkelijke stilte en anonimiteit weer als vrij burger terug in de samenleving. Hij of zij moet de draad weer zien op te pakken van het leven dat is onderbroken door een straf. Samenwerking tussen de gemeenschap en de overheid is hiervoor een cruciale succesfactor. Er dient hierbij ook aandacht te worden besteed aan projecten die tot doel hebben ex-gedetineerden middelen en kennis te bieden om hun eigen bedrijf te starten”, wordt aangegeven.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.