PNP-Statenlid Mercelina: MFK strooit volk zand in de ogen


Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het ‘nieuwe normaal’, noemt PNP-Statenlid Gwendell Mercelina het; onder meer het feit dat de minister van Financiën ‘gewoon op de stoel van de directie van het CMC-ziekenhuis gaat zitten.

checks,,En dit betekent dat er niemand in de ‘rubberstamp’-situatie zal zijn die een minister of de regering ter verantwoording kan of zal roepen.”
Hij is bezorgd over de ‘onwetendheid’ of vaak ook de ‘onverschilligheid’, waardoor de checks and balances van een democratie niet meer functioneren. Als niemand het zich meer aantrekt, hebben degenen die hier misbruik van willen maken vrij spel en máken ze er ook misbruik van.
,,De onwetendheid is het gevaar in het proces om een gemeenschap te misleiden, zonder dat iemand zich er zorgen over maakt of verantwoordelijkheid neemt”, zegt Mercelina in gesprek met het Antilliaans Dagblad.
,,Ik bid zelf om goddelijke kracht, voldoende geduld en de kracht om door te blijven gaan en niet op te geven, want er moet een groter doel of een les zijn in dit proces. Omdat de checks and balances falen, en iedereen lijkt toe te kijken terwijl de stappen die nodig zijn worden tegengewerkt.”
Wat de MFK-partij doet, zo zegt de PNP-volksvertegenwoordiger, is zand in de ogen van de mensen strooien, en heeft niets te maken met het feit dat de grootste regeringspartij niet langer met bepaalde parlementsleden wil samenwerken. Daarom is het belangrijk dat de bevolking goed geïnformeerd is en kennis heeft van de democratische processen in het land. Dat zegt Mercelina in verband met de recente gebeurtenissen, waarbij een breuk ontstond (‘werd geforceerd’, noemt hij het) in de coalitie tussen MFK en PNP.
Hij stelt dat zelfs personen die vanwege functies beter zouden moeten weten, vaak niet de nodige kennis hebben. Dit gebrek aan kennis wordt zelfs een gevaar voor de democratie van het land. ,,Terwijl juist kennis de democratie zou moeten versterken”, aldus Mercelina, die samen met zijn partij- en fractiegenoot Sheldry Osepa behoort tot de groep van twee waar MFK niet langer mee wenste te werken, omdat beiden in de ogen van de grote regeringspartij te kritisch waren en zich te vaak beriepen op ‘dualisme’.
In een politiek-bestuurlijke context verwijst ‘politiek dualisme’ naar de scheiding tussen de uitvoerende macht (de regering) en de wetgevende en ook wel controlerende macht (het parlement ofwel de Staten) binnen een bestuurslaag.
In een vraaggesprek zaterdag met dagblad Èxtra geeft Mercelina aan dat dit ‘niet de eerste keer was dat de MFK probeerde met dwang een breuk te veroorzaken’. Hij verwijst naar 15 februari 2023, toen sommige media werden opgeroepen voor opnames buiten restaurant Lam Yeung in Saliña, waarin werd aangegeven dat er ernstige twijfels waren om verder samen te werken. ,,Als de fractie van de PNP echt zo slecht was, hadden ze ons toen al uit de coalitie moeten zetten.”
De dreigende crisis destijds deed zich voor nadat de PNP-fractie in een Statenvergadering op diezelfde dag had gevraagd om een onderzoek naar de CPR-affaire (Caribbean Petroleum Refinery). CPR was het bedrijf dat als ‘preferred bidder’ onderhandelde over de overname van de exploitatie van de Isla-raffinaderij, maar waarvan de lokale journalistiek had onthuld dat sprake was van grootschalige vervalsingen van financiële documenten, waarna premier Gilmar Pisas (MFK) in eerste instantie nog heftig tekeer ging tegen de betreffende media.
,,Als de PNP-fractie niet had aangedrongen op dit onderzoek, zou de regering zijn blijven onderhandelen met ‘boeven’. Daarom wilden ze PNP niet in de coalitie, omdat PNP de balans bewaakte.”
Mercelina: ,,Als je terugdenkt aan de vragen die ik op 9 mei 2023 heb gesteld over het kwijtschelden van belastingschulden, kun je niet zeggen dat ik tijdens de voortzetting van het debat ruim een jaar en vijf maanden later de minister met iets heb verrast. Dit is nóg een bewijs dat MFK alleen maar argumenten zocht om de breuk erdoor te drukken.”
Het PNP-Statenlid ziet paralellen met denkbeelden onder andere in buurland Venezuela, die hebben geleid tot de situatie waarin het zich al jaren in een politiek en sociale crisis bevindt. ,,Ook Curaçao beweegt zich in de richting van een autocratie en niet naar een versterking van onze democratie.”
De parlementariër hoopt dat de stille meerderheid op Curaçao goed nota neemt en begrijpt wat er aan de hand is, en uiteindelijk de juiste beslissing zal nemen.

‘Ongekend’
In een democratie is het ‘zorgwekkend’ dat parlementariërs officieel via een brief hun wantrouwen in collega-parlementariërs uitspreken, aldus Mercelina, verwijzend naar het feit dat 9 MFK-Statenleden het vertrouwen in 2 gekozen PNP-volksvertegenwoordiger opzegden. ,,Het kan helemaal niet en is historisch ongekend.”
Verder: ,,En het ondermijnen van checks and balances door staatsorganen zoals rapporten en adviezen van de ARC (Rekenkamer), RvA (Raad van Advies), SER (Sociaal-Economische Raad) en rechterlijke uitspraken te bekritiseren, lijkt een modus operandi te worden. Het is alsof wijsheid volgens hen (lees: MFK) alleen in het bestuurlijke deel van de democratie ligt.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.