Geen controle op de vuilverwerking
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De jachten die voor het orkaanseizoen uitwijken naar het Spaanse Water leveren het Land maar weinig op. ,,Er is juist sprake van meer negatieve consequenties dan positieve”, aldus Caroline Manuel, sectordirecteur infrastructuur en ruimtelijke planning binnen het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP).
,,In het verleden is het beheer van het Spaanse Water binnen het ministerie een paar keer aan de orde gekomen. Ik heb voorgesteld dat er een Terms of Reference (ToR) wordt uitgeschreven voor een openbare aanbesteding voor het beheer van dit gebied. Want de havenmeester heeft ook maar een beperkt mandaat. Er gebeurt veel meer dan dat hij aankan”, zo vervolgt Manuel. Ze stelt dat er geen specifiek beleid is voor de jachten in het Spaanse Water. ,,Ik denk dat het goed is als de minister duidelijk gemaakt wordt dat beleid van belang is. Maar we zitten met een capaciteitsprobleem. Het beleid zal zich daarom moeten vertalen naar afspraken met een beheerentiteit.” Deze entiteit moet volgens de hoge ambtenaar handhaven en tegelijkertijd ook het milieu in de gaten houden. Met de recreatieve activiteiten kan geld verdiend worden waarmee de natuur, zoals de mangroven in het gebied, beschermd kan worden, zo is de achterliggende gedachte.
Zij vat samen: ,,Er is geen duidelijk beleidsverhaal. Het is erg versnipperd allemaal waar het gaat om taken en verantwoordelijkheden bij de verschillende ministeries. Eén beheerentiteit kan een oplossing bieden, een entiteit naast de bevoegdheden van de havenmeester, die belast is met controle en administratieve afspraken en die goed oog heeft voor het niet aantasten en vervuilen van het Spaanse Water.”
Over het versnipperde beleid weet deze krant mee te praten. Zo is al gauw door Curaçao Ports Authority (CPA) aangegeven dat het Spaanse Water niet onder de verantwoordelijkheid van het CPA valt, maar onder de havenmeester Marlon la Roche. CPA-directeur Humberto de Castro legt uit: ,,CPA heeft in dit specifieke geval geen zeggenschap over de tarieven of het afvalbeheerbeleid voor de jachten in het Spaanse Water. In het verleden hebben wij de overheid benaderd om het beheer te krijgen maar zonder succes.”
La Roche legt tegenover deze krant uit dat de jachten maar een ‘minimaal’ bedrag betalen aan liggeld. ,,Ze betalen alleen een administratie fee.” De havenmeester is vooral verantwoordelijk voor de veiligheid, en zo legt hij uit, hij geeft een ankervergunning af en bepaalt waar het jacht voor anker mag gaan. ,,Zo wordt voorkomen dat de boten zomaar lukraak ergens gaan liggen en voor gevaar kunnen zorgen.”
Op de vraag wat met hun afval gedaan wordt, ook voor wat betreft toilet, verwijst hij naar het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN). Navraag aldaar leert dat er ‘geen afspraken zijn over het afval’. ,,In de praktijk is het zo dat het afval naar de vissershaven van Caracasbaai gebracht wordt”, zo legt de directeur van de afdeling Landbouw, Milieu & Natuur (LMN) van GMN, Gabriel Murray, nader uit.