‘Politieke bestuurders eilanden en ondernemers blij verrast’
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In Nederland worden er volgens staatssecretaris Zsolt Szabó (PVV) ‘weleens vraagtekens gezet bij de toekomst van de eilanden’.
,,En terecht, aangezien je zonder de heldere politieke visie op de drie-eenheid - goed bestuur, solide financieel beleid en zelfredzaamheid - weinig vooruitgang zult boeken.”
Dit zegt Szabó in een videoboodschap die hij deze week heeft uitgebracht naar aanleiding van zijn recente bezoek aan achtereenvolgens Aruba, Curaçao en Bonaire. Maar, voegt de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) er direct aan toe: ,,Zowel de bestuurders als de ondernemers waren blij verrast met deze visie.”
Hij eindigt het filmpje aldus: ,,Daarom heb ik er vertrouwen in dat we deze kabinetsperiode belangrijke stappen kunnen zetten om de economische zelfredzaamheid op de eilanden substantieel te verbeteren.”
De video is een terugblik op zijn bezoek aan de ABC-eilanden. Het was zijn eerste bezoek als bewindspersoon. ,,Prachtige eilanden die deel uit maken van ons Koninkrijk, maar ook eilanden met grote uitdagingen als het gaat om economische ontwikkelingen”, is zijn eerste opmerking.
Zo was de helft van zijn afspraken gericht op het verkennen van kansen voor de economie, door gesprekken te voeren met ondernemers. De andere helft heeft hij besteed aan kennismaken met politiek en bestuur op de eilanden.
,,Wat er nodig is, is een politieke visie vanuit Nederland over hoe we de eilanden kunnen ondersteunen om méér economisch zelfredzaam te worden”, stelt Szabó. ,,Voorwaarde voor die zelfredzaamheid is: goed bestuur en solide financieel beleid.”
De komende jaren zal het beleid van de Nederlandse regering-Schoof (PVV/VVD/NSC en BBB) daarom bestaan uit drie pijlers: goed bestuur, solide financieel beleid en economische zelfredzaamheid.
De staatssecretaris: ,,Als het gaat om die economische zelfredzaamheid dan zie ik dat de toeristische sector wel goed loopt, maar ook in die sector zit meer potentie dan nu wordt benut. Ook liggen er belangrijke kansen voor de energiesector. Dit zag ik bijvoorbeeld in de Curaçaose haven.”
De landbouwsector noemt Szabó ‘helaas verwaarloosd’. ,,Voedsel wordt voor een belangrijk deel geïmporteerd. Hierdoor kost een liter melk in de supermarkt rond de 3 euro 50 en een kilo sperziebonen 16 euro! Prijzen die in Nederland ongekend zijn en voor de eilandbewoners een grote dagelijkse last.”
En het kan anders, stelt hij. ,,Als er ingezet wordt op innovaties in de landbouw en de veeteelt.” En dat dit mogelijk is, heeft hij gezien op plekken waar gebruik wordt gemaakt van slimme innovaties. ,,Zo ben ik bij een kweker langs geweest op Aruba, die buiten in de hitte sla kweekte van hoge kwaliteit. Het kan dus wél.”
Maar voorwaarde is naar de overtuiging van Szabó ‘óók goed onderwijs’, en hij licht dit toe: ‘waardoor meer hoger opgeleiden bij kunnen dragen aan de economische ontwikkelingen op de eilanden’.
Een verslag van zijn dienstreis aan de ABC-eilanden is er nog niet; dit zal binnenkort aan de Tweede Kamer aangeboden worden.