FAA zou achter Curaçaose luchtvaartautoriteit staan ten aanzien van Z Air

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Sint Maartense luchtvaartmaatschappij Winair gaat in hoger beroep tegen de uitspraak die de bestuursrechter dinsdag deed in de rechtszaak die was aangespannen tegen de Curaçaose minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) Charles Cooper.

WinairDit meldt jurist en sectordirecteur Verkeer en Vervoer Giselle Hollander, die de minister in deze zaak bijstaat, aan het Antilliaans Dagblad.
De uitspraak van afgelopen dinsdag betekende onder meer dat Cooper uiterlijk maandag 5 augustus opnieuw moet beslissen over het verzoek van Winair om op wekelijkse basis drie tot vier extra vluchten te mogen uitvoeren tussen Sint Maarten en Curaçao. Dit heeft alles te maken met het feit dat Coopers Sint Maartense evenknie - Grisha Heyliger-Marten, minister van Toerisme, Economische Zaken, Verkeer en Telecommunicatie al sinds augustus vorig jaar weigert een vergunning voor dezelfde route af te geven aan de Curaçaose airline Z Air. Eerder heeft het gerecht op Sint Maarten beslist dat zij uiterlijk op 12 augustus moet beslissen over deze aanvraag.
Volgens Hollander is het hoger beroep door Winair tot nu toe alleen pro forma aangetekend en moeten de gronden nog worden aangevuld. Formeel is dus nog niet bekend wat de exacte reden is van het hoger beroep. Zodra het beroep is aangevuld, krijgt Cooper enkele weken de tijd om een verweerschrift in te dienen, waarna vervolgens de behandeling zal plaatsvinden Als de beroepsgronden alleen de voorlopige voorziening betreffen, dan kan dit volgens Hollander mogelijk nog in augustus plaatsvinden.
Gisteren zou er ook een door Winair aangespannen kort geding in de rechtszaal worden behandeld, maar dit is door de eisende partij ingetrokken, aangezien de bestuursrechter de zaak al inhoudelijk had beoordeeld.
De pleitnota van Cooper, die bij dit kort geding zou worden gebruikt - en in het bezit is van deze krant - geeft een diepgaander beeld van zijn standpunten, aangaande het geschil met Winair.
Meermaals wordt het belang benadrukt van twee vliegbedrijven die de route tussen Curaçao en Sint Maarten bedienen. Dit belang is kort samen te vatten tot het belang van ‘consumentenwelzijn’, ofwel het beperken van het risico dat er door (plotselinge) problemen geen vliegverkeer meer plaatsvindt op deze route.
Verder krijgt in de pleitnota de Sint Maartense minister een veeg uit de pan en wordt zij er namens Cooper van beschuldigd ‘op onjuiste gronden’ de vorig jaar door Z Air aangevraagde vergunning te weigeren. ,,De Sint Maartense minister is van oordeel dat in een situatie waarbij sprake is van een Curaçaose luchtvaartmaatschappij, deze geen in de Verenigde Staten (bij de FAA (de Amerikaanse Federal Aviation Administration, red.)) geregistreerde luchtvaartuigen mag inzetten mits er een overeenkomst is tussen de FAA en de CCAA”, zo is te lezen.
En verder: ,,Om tot een oplossing te komen voor deze impasse is aan Sint Maarten gevraagd om bemiddeling middels een onafhankelijk advies van de luchtvaartautoriteit van Aruba. Toen het advies niet overeenkwam met de interpretatie van Sint Maarten, trok Sint Maarten zich terug van de afspraak om Aruba als bemiddelaar te benaderen en persisteerde op het standpunt dat de FAA moest bevestigen dat zij toezicht hebben op het luchtvaartuig.”
In de pleitnota van het afgeblazen kort geding is ook te lezen dat er op 29 juli een gesprek heeft plaatsgevonden tussen de FAA en de CCAA. Uit dit gesprek, dat ook genotuleerd is, zou blijken dat het schrijven van de CCAA aan de directeur van de luchtvaartautoriteit van Sint Maarten ‘door FAA wordt gedragen’. En dus is er volgens Cooper ‘geen enkele grondslag om het verzoek van Z Air dat sinds 2023 was ingediend te weigeren’.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.