‘We worden nog wel oud, maar niet meer gezond oud’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Wat heb jij nodig om gezond(er) te leven?”, is de vraag die de initiatiefnemers van het Levensstijlproject Curaçao stellen.

F06 LevensstijlprojectHet onderzoek is onlangs gestart en duurt nog tot 7 juli. Maar al ruim hiervoor zijn de voorbereidingen begonnen. ,,Vanaf januari 2024 is het ‘Leefstijlproject Curaçao’ van start gegaan”, zeggen de gecertificeerde leefstijlartsen Monique van de Wall Arneman en Ellen Visscher in gesprek met het Antilliaans Dagblad.

,,Dit is een onderzoek dat uitgevoerd wordt vanuit het Curaçao Biomedical Health & Research Institute (CBHRI) en dat door ons wordt geleid. Dit project wordt gefinancierd door de Naskho (Netherlands-Caribbean Foundation for Clinical Higher Education), Lab de Med, ADC en MLS. Het project wordt verder ondersteund door de Curaçaose Huisartsenvereniging (CHV) en het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN).”

Over de achtergrond vertellen zij dat obesitas (lees: extreem overgewicht) in de Westerse wereld ‘een groot probleem is en een steeds groter wordend probleem’. ,,Het aantal mensen met obesitas is sinds 1975 drie keer zo groot geworden, en dit komt vooral door onze manier van leven. In de afgelopen tientallen jaren is ons voedingspatroon fors veranderd: de portiegrootte is toegenomen; er is sprake van veel industrieel verwerkt voedsel met een hoge calorische waarde (hoog suiker-, zout- en vetgehalte) en we zijn steeds minder gaan bewegen.”

Twee derde met obesitas
Ook te weinig slaap en te veel stress kunnen invloed hebben op het ontstaan van overgewicht. Van de Wall Arneman en Visscher: ,,Ook op Curaçao zijn er te veel mensen met overgewicht of obesitas. Twee derde van de volwassenen op Curaçao heeft overgewicht of obesitas. Obesitas is een chronische ziekte op zichzelf doordat allerlei processen in het lichaam verstoord raken, maar obesitas verhoogt ook het risico op tweehonderd andere aandoeningen, waaronder diabetes, een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, maar ook kanker en artrose.”

Deze chronische niet-overdraagbare aandoeningen zijn verantwoordelijk voor bijna driekwart, namelijk 74 procent, van alle sterfgevallen wereldwijd. ,,Hierdoor zijn er steeds meer mensen met één of meerdere chronische ziektes”, leggen de leefstijlartsen uit. ,,We worden nog wel oud, maar we worden niet meer gezond oud. Dit heeft invloed op onze kwaliteit van leven. Ook de stijgende zorgkosten zetten de gezondheidszorg hiermee onder druk. Het is tijd dat het tij gekeerd wordt.”

Meer kennis en aandacht
Om obesitas en de toename van hieruit voortvloeiende aandoeningen aan te pakken, is het volgens de specialisten ‘een voorwaarde dat zorgprofessionals beschikken over de juiste kennis over gezonde leefstijl en leefstijlverandering’.

,,Nog altijd wordt er in de medische opleidingen weinig of geen aandacht hieraan besteed”, zegt Visscher. ,,Het eerste deel van dit project bestond dan ook uit organiseren van een masterclass leefstijlgeneeskunde voor de huisartsen van Curaçao, zodat zij werden voorzien van de juiste kennis en vaardigheden op dit gebied.”

Van de Wall Arneman vult aan: ,,Daarnaast bestond het onderzoek uit het inventariseren van de barrières die zorgprofessionals ervaren in het leveren van leefstijlgerelateerde zorg, maar ook uit het inventariseren van de wensen en behoeftes die zorgprofessionals hebben ten aanzien hiervan.” Dit rapport wordt binnenkort afgerond.

Het is, zeggen beiden, niet alleen belangrijk te inventariseren wat de wensen, behoeften en knelpunten zijn voor de zorgprofessionals om leefstijlgeneeskunde en leefstijlprogramma’s te implementeren in de zorg. ,,Een heel voorname volgende stap is om aan de inwoners van Curaçao zelf te vragen wat zij nodig hebben om gezonder te kunnen leven. Uit onderzoek blijkt dat het belangrijk is hierover met de bevolking zelf in gesprek te gaan. Burgers zelf hebben een stem en wij willen die stem horen!”

Om succesvol interventies toe te kunnen passen moet de doelgroep een stem hebben en met de informatie die van de bevolking zelf afkomstig is kunnen interventies worden ontwikkeld die succesvol zijn.

thumbnail F06 OP Levensstijlproject QR zwVragen
,,We willen graag dat zoveel mogelijk inwoners van Curaçao boven de leeftijd van achttien jaar de vragenlijst invullen”, aldus de gecertificeerde leefstijlartsen. Daarnaast zullen er ook een aantal gespreksgroepen plaatsvinden. De vragenlijsten zijn beschikbaar in het Nederlands, Spaans, Engels en Papiaments. ,,Laat je stem horen! Op weg naar een gezonder Curaçao!”

In het onderzoek staan de volgende vragen centraal:
1. Wat vinden inwoners van Curaçao van hun eigen gezondheid?
2. Welke knelpunten ervaren inwoners van Curaçao wanneer ze gezonder willen leven?
3. Welke wensen en behoeften hebben inwoners van Curaçao wanneer leefstijlinterventies en preventieprogramma’s worden geïmplementeerd?


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.