Hiervoor moet faillissement United Caribbean Airlines worden opgeheven

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Alle pijlen zijn erop gericht om het op 18 juni failliet verklaarde JetAir niet als een nachtkaars uit te laten gaan, maar om een doorstart te faciliteren. Dit blijkt uit een brief van de curatoren Stan van Liere en Robbert Vriezen aan MEO-minister Ruisandro Cijntje (PNP).

F03 JetAirEerder al - afgelopen vrijdag - hadden de curatoren een gesprek met onder meer premier Gilmar Pisas en Justitieminister Shalten Hato (beiden MFK). ,,De regering en de curatoren zijn het met elkaar eens dat een doorstart dienstbaar is aan het algemene belang”, zo is in de brief te lezen. Dat algemeen belang omvat onder meer de werkgelegenheid, het toerisme en connectiviteit binnen de regio in het algemeen en tussen de (ABC-)eilanden in het bijzonder.

Volgens de brief hebben inmiddels een aantal doorstartkandidaten zich bij de curatoren gemeld, waarmee deze week gesprekken worden gevoerd. Ook stellen zij deze week een ‘bid book’ op, met daarin de regels en procedures van een eventuele overname van JetAir. ,,De partij die voldoet aan alle (vergunnings)criteria en die het beste bod uitbrengt, zal - na verkregen toestemming van de rechter-commissaris - gegund worden en kan een doorstart maken met JetAir”, schrijven de curatoren aan Cijntje.

Een van de redenen dat JetAir voor andere partijen interessant kan zijn om een doorstart mee te maken, zijn de vergunningen die in zo’n geval mede kunnen worden overgenomen. Maar dat laatste kan niet zonder meer. De brief geeft een inkijkje in wat daarvoor allemaal geregeld moet worden.

,,Voordat het verkooptraject in gang kan worden gesteld, is het zaak om de vergunningen veilig te stellen”, aldus de curatoren. De eerste stap hiertoe is dat de Air Operator Certificate fysiek wordt teruggegeven aan de curatoren van United Caribbean Airlines bv (UCA) - UCA en JetAir Caribbean bv handelden gezamenlijk onder de naam JetAir - en dat het Gerecht in Eerste Aanleg het faillissement van UCA opheft.

,,De (enig) aandeelhouder van UCA, tevens schuldeiser, heeft - om de doorstartkansen van JetAir te bevorderen - al aangegeven akkoord te zijn met kwijtschelding van zijn vordering op UCA en de aandelen in UCA over te dragen aan de curatoren van JetAir voor 1 dollar”, zo delen de curatoren mede.
Nadat die aandelenoverdracht heeft plaatsgevonden, kunnen de curatoren van JetAir de aandelen in UCA overdragen aan een doorstartende partij. ,,Op deze wijze gaan de vergunningen ook integraal over aan de betreffende verkrijger”, zo stellen van Liere en Vriezen.

In de brief is verder te lezen dat de rechter-commissaris al heeft ingestemd met het instellen van het derdenverzet door de curatoren. De termijn hiervoor verloopt vandaag. Verwacht wordt dat de rechter tijdens de mondelinge behandeling van het verzoek, naar verwachting eind deze week, zal toetsen of UCA ‘in de toestand verkeert van te hebben opgehouden te betalen’.
Om aan te tonen dat dit niet zo is, vragen de curatoren Cijntje om, namens de regering, te verklaren akkoord te gaan met opheffing van het faillissement. Eenzelfde verzoek zou gelijktijdig zijn gedaan aan de directeur van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

,,Als alle crediteuren van UCA akkoord gaan met opheffing van het faillissement van UCA, zal de rechter het verzet waarschijnlijk gegrond verklaren en kan het faillissement worden opgeheven. Voor de goede orde: het faillissement van JetAir blijft dan nog wel van kracht”, aldus de curatoren.

Categorie 1 van FAA nodig
Hoewel nu dus alles in het werk wordt gesteld om een overname en een doorstart te realiseren, is er wel een grote maar. ,,Voor de business case van een doorstartende partij is het overigens van belang dat aan de Curaçaose airport (weer) een FAA categorie 1 wordt toegekend, zodat ook naar/van de US market gevlogen kan worden”, zo schrijven Van Liere en Vriezen.

Of en wanneer Curaçao weer de hoogste ranking krijgt, wordt bepaald door de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA en is afhankelijk van de vorderingen die op dit gebied op Curaçao worden gemaakt.
Peter Steinmetz, de directeur van de Curaçaose burgerluchtvaartautoriteit (CCAA) verwijst deze krant voor vragen hierover door naar de verantwoordelijk minister van VVRP, Charles Cooper (MFK). Die legt op zijn beurt uit dat er hard wordt gewerkt aan het voldoen aan de eisen om door de FAA weer als categorie 1 te worden beoordeeld. Enerzijds op het gebied van personeel voor de CCAA - ,,We hebben laatst bijna 10 mensen in dienst genomen”, zo zegt Cooper - en anderzijds ook op het gebied van wetgeving.

De benodigde nieuwe wetgeving zegt Cooper twee weken geleden naar de afdeling Wetgeving & Juridische Zaken (WJZ) gestuurd te hebben. De volgende stappen zijn dat de wetsvoorstellen worden beoordeeld door het ministerie van Financiën en vervolgens door de Raad van Advies (RvA) en de Sociaal-Economische Raad (SER).

Cooper verwacht dat het hele pakket in het eerste kwartaal van 2025 naar de Staten gestuurd kan worden en dat de goedkeuring rond het einde van dat jaar zal plaatsvinden.
Op dat moment kan de FAA worden verzocht om een assessment uit te voeren. Cooper benadrukt dat de Amerikaanse autoriteit Curaçao dan zal inplannen en dat het dus mogelijk is dat deze noodzakelijke controle niet direct na de parlementaire goedkeuring zal plaatsvinden, maar pas later.

Op basis van deze uitleg van Cooper, lijkt het niet in de lijn der verwachting te liggen dat Curaçao voor 2026 haar categorie 1 rating weer terug zal krijgen.

Cooper: ‘BS’
In zijn reactie aan het Antilliaans Dagblad moet minister Cooper nog van het hart dat ‘de opinie’ dat het voortduren van de categorie 2 rating de oorzaak zou zijn van het JetAir-faillissement ‘BS’ is.
In een uitgebreide verklaring van Antonio ‘Tony’ Ribeiro, directeur van JetAir, waarover gisteren in deze krant een artikel verscheen, zegt de topman dat naast Covid ook ‘categorie 2’ oorzaak is van het bankroet van zijn bedrijf.

Cooper onderbouwt zijn uitspraak door te zeggen dat ook andere Curaçaose airlines - hij noemt de Antilliaanse Luchtvaart Maatschappij (ALM) en Dutch Caribbean Airlines (DCA) - failliet zijn gegaan terwijl Curaçao toen nog een categorie 1 rating had.
,,Het heeft dus helemaal niets te maken met wel of geen categorie 1. Het gaat erom dat je je zaken goed regelt”, aldus Cooper.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.