Energis investeert 20 miljoen in fabriek aan Dokweg
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een nieuwe fabriek, gevestigd aan de Dokweg, moet een grote rol gaan spelen in het behalen van het doel van de Curaçaose overheid om binnen 20 jaar een belangrijke exporteur te zijn van hernieuwbare energie in het Caribisch gebied.
Het bedrijf hierachter, Energis nv, is gespecialiseerd in het omzetten van diverse afvalmaterialen in biobrandstof en brandstofolie voor hergebruik. Daarnaast moet deze nieuwe fabriek bijdragen aan meer werkgelegenheid op het eiland, zowel in de fabriek zelf, als ook bij leveranciers en andere partners.
In een persbericht van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), opgesteld door Factory360 Marketing, is te lezen dat Energis onderdeel is van een concern in Zwitserland, Clover Energy Group, een internationale handelsonderneming in grondstoffen. Op hun website leggen ze uit: ,,Clover Energy biedt partners en klanten advies over de handel, verzending en risicobeheer van ruwe olie en olieproducten, waaronder biobrandstoffen, benzine, middendestillaten, stookolie en basisoliën.”
Hoewel Energis volgens SOAW pas recentelijk op zijn locatie op Curaçao is gevestigd, staat het bedrijf wel al sinds augustus 2020 ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel. Als statutair directeur van de fabriek staat Front Shore Blue nv geregistreerd, dat Priscilla Lotman als enige bestuurder heeft.
In het persbericht is te lezen dat Energis 20 miljoen gulden heeft geïnvesteerd in de ontwikkeling van de fabriek. Hoewel de officiële opening in juni is, draait de fabriek al wel.
Afgelopen vrijdag brachten SOAW-minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PNP) samen met premier Gilmar Pisas (MFK) een bezoek aan de centrale. Larmonie-Cecilia is trots op het feit dat de Clover Energy Group gelooft in de potentie van Curaçao als herbruikbare energiehub. De fabriek geeft volgens haar een grote impuls aan de economie van het eiland en zal naar verwachting leiden tot een toename van de industrie op Curaçao.
De afvalmaterialen die de fabriek verwerkt, zijn onder meer organisch afval, gebruikt plastic, gebruikte oliën en ander restafval. De omzetting hiervan naar biobrandstof en brandstofolie voor hergebruik moet de circulaire en duurzame economie bevorderen.
Energis is van plan om de processen verder uit te breiden en de productiecapaciteit sterk te vergroten, waardoor zij een grote rol kunnen spelen bij de uitbreiding van de industrie op Curaçao en de versteviging van de rol van Curaçao in het Caribisch gebied als exportland.
SOAW zegt dat de overheid en Energis in de komende periode nauw zullen samenwerken, met de nadruk op het creëren van werkgelegenheid en het trainen en opleiden van een lokaal team op het gebied van energie. Daarnaast zal de overheid Energis begeleiden in het proces van het verkrijgen van de benodigde vergunningen.
Het Antilliaans Dagblad stelde een reeks vragen, maar is nog in afwachting van de antwoorden.