Clean Air wijst andermaal op risico klimaatverandering

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De concept-Landsverordening luchtkwaliteitseisen Curaçao bevat geen grens- of richtwaarden voor koolstofdioxide (CO2), ondanks de eerdere toezegging van het Land dat dat wél het geval zou zijn.

cotweeDat stelt de stichting Clean Air Everywhere (CAE) in een schrijven aan het Curaçaose parlement. Verwezen wordt naar een rechtsoverweging van het vonnis in kort geding van 19 juli 2022, waarin staat: ,,Het Land heeft gesteld dat de beoogde Landsverordening milieubeheer ook zal voorzien in normen voor CO2.”
CAE heeft de regering en andere beleidsbepalers naar eigen zeggen ‘al meermalen gewezen op het risico van klimaatverandering’. In het ontwerp dat in januari dit jaar aan de Staten werd aangeboden ‘wordt daar echter totaal geen aandacht aan geschonken’.
,,De uitstoot van koolstofdioxide (CO2) en methaan (CH4) door de raffinaderij zal, wanneer deze weer in werking zou worden gesteld, toenemen”, aldus de brief. ,,Zoals bekend zijn CO2 en CH4 de voornaamste oorzaak van klimaatverandering. Curaçao is voorts, ondanks sluiting van de Isla-raffinaderij - nog steeds de op een na grootste uitstoter van CO2 in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied.”
Clean Air verwijst naar het onderzoeksbureau Statista, dat daarover opmerkt: ,,Fossil carbon dioxide emissions in Curaçao amounted to 12,41 metric tons per person in 2022, down from more than 36 tons per capita in 2015. Despite this decline, Curaçao - an island in the Caribbean Sea - had the second highest fossil CO2 emissions per capita in Latin America and the Caribbean that year.”
De risico’s van klimaatverandering zijn bekend, vervolgt de brief aan de 21 Statenleden: hogere temperaturen, stijging van de zeespiegel en extreem weer. ,,Dit betekent dat naast toenemende risico’s van orkanen en hun vernietigende uitwerking ook veel lagergelegen gebieden aan de zuidkust, maar ook bijvoorbeeld Saliña onder water zullen komen te staan en dus onleefbaar worden. Dit zal een enorme impact hebben op het toerisme.”
CAE meent dat het dan ook ‘hoog tijd wordt dat er vanuit het parlement actie wordt ondernomen’ om te komen tot reductie van CO2- en CH4-uitstoot. ,,Recentelijk heeft ook de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten hiervoor gewaarschuwd”, meldt Clean Air Everywhere tot slot.
Het is mede om deze redenen dat de stichting de stellige mening is toegedaan dat de concept-Landsverordening luchtkwaliteitseisen Curaçao in zijn huidige vorm niet kan worden goedgekeurd door de Staten, maar dat er substantiële inhoudelijke aanpassingen nodig zijn, alvorens deze goedgekeurd zal kunnen worden. Zie ook artikel ‘Belangenafweging mist’ in het Antilliaans Dagblad van maandag 11 maart.
De stichting houdt zich beschikbaar om haar bezwaren nader toe te lichten, dan wel met de parlementsleden in nader overleg te treden over de inhoud van deze landsverordening.
Tegelijkertijd is CAE stellig: ,,Als er in de wetgeving niets komt over CO2-reductie zullen wij weer rechtszaken voeren. Want wat betekent klimaatverandering voor de laaggelegen gebieden zoals Saliña en de stranden en dus de toeristenindustrie? De overheid moet nú plannen ontwikkelen en vooral niet met zo’n oude raffinaderij doorgaan. Toen de raffinaderij nog volop draaide, was de uitstoot driemaal zo hoog als nu; toen stonden we wereldwijd zo ongeveer aan de top qua CO2-uitstoot per inwoner.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.