Stroomkosten voor de burger kunnen daardoor verlagen
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er worden vijf windmolens gebouwd op Koraal Tabak. Dat is deze week tijdens de groundbreaking van de werkzaamheden door Aqualectra en NuCapital Aspiravi bekendgemaakt.
,,Zodra de molens operationeel zijn en zijn aangesloten op het netwerk, kan er worden gerekend op een duurzaam energieaandeel van minstens 50 procent”, aldus het nutsbedrijf. ,,Dit draagt ook substantieel bij aan het verlagen van onze stroomprijzen, het verminderen van onze brandstofimport, het verminderen van de uitstoot van gassen en het verbeteren van de betalingsbalans van Aqualectra.”
En als het windmolenpark nog verder uitbreidt bij Koraal Tabak, wordt het mogelijk om tegen 2030 minstens 70 procent van de energie uit duurzame bronnen te genereren, ‘waarmee Curaçao het voortouw neemt binnen het Koninkrijk’.
Tijdens het officiële startsein van de werkzaamheden spraken Roy Kolader, managing director van NuCapital, en Neysa Isenia, financieel directeur van Aqualectra, de minister van Economische Ontwikkeling (MEO), Ruisandro Cijntje (PNP), en de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Charles Cooper (MFK). Premier Gilmar Pisas (MFK) verrichtte de symbolische handeling om de werkzaamheden te beginnen.
Cooper legt uit dat VVRP vooral betrokken is geweest in verband met het verstrekken van de benodigde vergunningen, zowel voor de bouw van het park zelf als voor het netwerk dat erop wordt aangesloten. Ook Bureau Telecommunicatie & Post (BT&P) werkt eraan mee omdat dit instituut de tarieven voor elektriciteit en water vaststelt.
,,Het project dat we vandaag officieel starten, voldoet aan de visie van de regering. Het draagt bij aan het verminderen van onze koolstofemissies, wat resulteert in een betere luchtkwaliteit. Bovendien zal dit project uiteindelijk aanzienlijk bijdragen aan lagere elektriciteitstarieven voor de bevolking”, aldus Cooper in zijn toespraak.
Start wijziging EOP
Voor de ontwikkelingen in Koraal Tabak moet het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) gewijzigd worden. Maar er is ook toestemming nodig van de eigenaar van het gebied, in dit geval de familie Bakhuis. Daar is nu een overeenkomst mee getekend, zo laat Cooper weten. ,,Met de ondertekening van deze overeenkomst zullen betrokken partijen, in dit geval de overheid en de ontwikkelaar, de juridische weg gaan bewandelen voor wijziging van het EOP.”
De minister legt uit dat sinds 2023 een team van experts, met de ondersteuning van Nederlandse professionals, gewerkt heeft aan vijf projectverzoeken voor wijzigingen in de bestemming ‘Open Land’, in het EOP. Ten aanzien van Koraal Tabak stelt de minister: ,,Er is samen met ontwikkelaars al een intensief proces doorlopen, dat onder meer workshops, studies en analyses van het gebied omvatte. Mijn ministerie doet dit niet alleen, maar werkt samen met adviseurs van de ministeries van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en MEO.” Als het lukt het EOP aan te passen, dan opent dat volgens Cooper de weg voor het bouwen van huizen en het stimuleren van duurzaam toerisme.