Ennia/CBCS: Aanvullend taxatierapport zelfs onnodig voor Mullet Bay

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Partijen in de Ennia/Ansary-aansprakelijkheidsprocedure zijn niet tot een eensluidend voorstel gekomen voor wat betreft de benoeming van een deskundige om een taxatierapport uit te brengen over de waarde van Mullet Bay in de jaren 2009 tot en met 2018.

Dat blijkt uit informatie in handen van het Antilliaans Dagblad. Mullet Bay op Sint Maarten vormt een zeer belangrijke asset - zo niet dé belangrijkste asset - van Ennia Caribe Leven (ECL), dat volgens de Centrale Bank CBCS door toedoen van de Amerikaanse eigenaar Hushang Ansary in zo grote financiële problemen is beland dat de Landen Curaçao en Sint Maarten zwaar moeten bijspringen; in het geval van Curaçao 30 miljoen gulden gedurende 30 jaar; Sint Maarten 2,3 miljoen per jaar gedurende 30 jaar; en de CBCS 15 miljoen per jaar gedurende 50 jaar.
Jarenlang werd Mullet Bay voor een steeds hoger getaxeerd bedrag op de Ennia-balans geplaatst, waardoor de indruk bestond dat er voldoende ‘dekking’ was voor de circa 30.000 pensioengerechtigden, waarvan 25.000 op Curaçao.

Na het Gerecht in eerste aanleg heeft ook het Hof in hoger beroep veroordeeld, maar wil nog een nieuw taxatierapport voor de rest van de veroordeling. Daartoe heeft het Hof in het tussenvonnis van 12 september 2023 enerzijds Ennia (in verband met de noodregeling bestuurd door de Centrale Bank CBCS) en anderzijds Ennia-eigenaar Hushang Ansary, zijn dochter tevens mede-eigenaar en ex-commissaris Nina Ansary, alsmede hun vehikel Parman International bv en de voormalige Ennia-bestuurders Ralph Palm, Andallah Andraous en Gijsbert van Doorn, in de gelegenheid gesteld zich over die deskundige uit te laten.

Het Hof heeft daarnaast partijen verzocht met elkaar in overleg te treden om te bezien of zij tot een eensluidend voorstel kunnen komen voor een te benoemen taxateur. Afgelopen week werden daartoe door de verschillende advocaten namens hun cliënten akten ingediend.
De door Ennia/CBCS gedaagden hebben onderling wel overeenstemming bereikt. Het blijkt nu dat de advocaten van Nina Ansary al op 25 oktober hebben voorgesteld om één van de volgende twee taxateurs te benoemen: HVS, John Lancet; of LWHA, Evan Weiss en Jonathan Jaeger. Wat betreft de anderen, is aanstelling van een van deze taxateurs dus akkoord; en dat is vrij kort daarop ook kenbaar gemaakt.

Ennia/CBCS hebben, naar nu blijkt, zich op 27 november verzet tegen een van deze taxateurs. Ennia/CBCS had het Hof al verzocht om verlof voor het instellen van tussentijds cassatieberoep, aangezien Ennia meent dat het Hof tot de conclusie had moeten komen - en alsnog zou moeten komen - dat het uitbrengen van een aanvullend taxatierapport onnodig is, omdat het nog te beoordelen deel van de claim op Ansary met de zijnen ook zónder een dergelijk rapport moet worden toegewezen.

,,Het staat immers vast dat aan de onder het bewind van Ansary c.s. gedane (dividend)uitkeringen geen deugdelijke waarderingen ten grondslag liggen, als gevolg waarvan die uitkeringen in het geheel niet hadden mogen worden gedaan.”

Het laten uitbrengen van een aanvullend taxatierapport is volgens Ennia/CBCS ‘bovendien overbodig’. De daadwerkelijke waarde van Mullet Bay is meermaals beoordeeld door deskundigen die voldoen aan de voorwaarden die het Hof in het tussenvonnis stelt, namelijk CBRE, Cushman & Wakefield en JLL, waarbij de door het Hof in het tussenvonnis relevant geachte omstandigheden zijn meegenomen.

Partijen mogen volgende maand weer een akte indienen, waarin zij zich mogen uitlaten over de akten die deze week zijn ingediend. Pas daarna beslist het Hof.

 

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.