SER: Dit is nodig om afhaken exploitant te voorkomen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Sociaal-Economische Raad (SER) stelt in het advies over de Landsverordening luchtkwaliteitseisen een versoepeling voor van de luchtkwaliteitseisen, zodat een eventuele nieuwe operator van de Isla-raffinaderij fasegewijs aan de landsverordening kan voldoen.
Het gaat om ‘uitstel van introductie van de strengere normen voor (voornamelijk) zwaveldioxide (SO2)’ oftewel ‘een tijdelijke versoepeling van de normen’.

serlucht,,Nieuwe exploitanten dienen de nodige inspanningen te verrichten om aan de luchtkwaliteitsnormen te voldoen. Dit kan tot gevolg hebben dat potentiële investeerders afzien van deelname aan het exploitatieproces als vooraf duidelijk wordt dat deze normen niet haalbaar zijn”, zo wordt aangevoerd.
De raffinaderij is sinds augustus 2019 niet meer operationeel. De SER is op de hoogte dat de overheid en RdK momenteel in onderhandeling zijn met potentiële nieuwe exploitanten voor het Isla-terrein, inclusief de bestaande installaties. Geselecteerde voorkeurskandidaten voor de exploitatie van de Isla-raffinaderij en de olieterminal bij Bullenbaai zullen de nodige technische ‘due diligence’-onderzoeken verrichten, waarbij verwacht wordt dat er rekening gehouden zal worden met de voorgestelde aangepaste normen conform de concept-landsverordening. Om afhaken te voorkomen, adviseert de SER dus dat er soepeler wordt omgegaan met de luchtkwaliteitseisen.
Daarbij heeft het adviesorgaan de complexiteit van de materie meegewogen en de belangen van de regering en operationeel maken van de raffinaderij afgezet tegen de milieu- en gezondheidsschade. SER: ,,Enerzijds heeft de regering de taak om normen te stellen ten behoeve van luchtverontreiniging om de gezondheid van voornamelijk de bewoners van het gebied benedenwinds van Schottegat, te waarborgen en anderzijds de taak om zorg te dragen voor economische activiteiten en werkgelegenheid, waarbij een gefaseerde introductie van de luchtkwaliteitsnormen een optie is.”
De ‘kosten’ van een (tijdelijke) versoepeling van de luchtkwaliteitseisen voor individuen, bedrijven en de samenleving als geheel omvatten volgens de SER financiële kosten en ‘negatieve (neven-)effecten die wellicht niet direct in geld kunnen worden uitgedrukt’. De ‘baten’ daarentegen verwijzen naar ‘de positieve effecten en voordelen die worden gerealiseerd door de (tijdelijke) versoepeling van de luchtkwaliteitsnormen’. ,,Deze baten hebben betrekking op zowel individuen als de samenleving als geheel en omvatten zowel financiële als niet-financiële voordelen”, zo wordt eraan toegevoegd.
De SER komt tot dit advies na gesprekken met Refineria di Kòrsou (RdK). ,,Uit gesprekken met RdK heeft de SER kunnen opmaken dat de raffinaderij, tijdens volledige operationele jaren, met 75 procent bijdraagt aan de gemeten immissie van zwaveldioxide (SO2) bij Kas Chikitu (immissie verwijst naar de concentratie van deze stoffen op een bepaalde locatie en emissie gaat over de uitstoot van stoffen in het milieu, red.). Indien de raffinage-activiteiten gestart worden, zal dit gefaseerd moeten gebeuren. Bij de initiële opstart van de raffinage-activiteiten zal het voldoen aan de norm geen problemen opleveren. Echter in de derde fase wordt het voldoen aan de norm voor SO2 een uitdaging omdat dan de catcracker opgestart wordt. De winstgevendheid van de activiteiten is voorwaardelijk aan het opstarten van de catcracker. RdK schat de gemiddelde jaarlijkse immissie van SO2 in deze fase op 62 microgram/m3, waardoor de totale immissie boven de voorgestelde jaarnorm zal uitkomen. Verder heeft RdK aangegeven dat de raffinaderij op langere termijn (15 jaar) op gas (LNG) moet gaan draaien en op hydrogen energy, wat tot minder emissie van SO2 zal leiden, met geschatte immissies van 37 microgram/m3 tot zelfs 20 microgram/m3. Dit vergt echter hoge investeringen. De exploitant zal dus tijd nodig hebben om de nodige investeringen te doen en aanpassingen te verrichten aan de operaties van de raffinaderij-installaties”, zo wordt verslag gedaan.

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.