Bij veiling vandaag van half miljoen vaten fuel oil
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De circa 496.00 vaten ‘fuel oil’ bij Bullenbaai, die vandaag geveild gaan worden, moeten minimaal iets meer dan 9,2 miljoen dollar (bijna 16,5 miljoen gulden) opleveren.
Het minimumbod is gelijk aan de openstaande schuld tot aan de dag van de veiling: 9.200.160,50 dollar, om precies te zijn. Alle veilingkosten en toekomstige kosten met de verlading zijn voor de koper. CRU (Curaçao Refinery Utilities), een volle dochteronderneming van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), richt zich dus op een volledige betaling van alle kosten, ook voor alle kosten/gederfde omzet onder het CPR-tijdperk.
Zo verneemt het Antilliaans Dagblad in verband met de voor vandaag geplande veiling van bijna een half miljoen vaten, die sinds september 2022 opgeslagen liggen in olietank 9099 op de Bullenbaai-olieterminal. Vanochtend gaan ze onder de hamer in verband met het retentierecht dat CRU heeft ingeroepen.
Na de openbare verkoop zijn de opslagkosten van en de olieproducten voor rekening en risico van de nieuwe bezitter. Deze dient voor eigen kosten met executant en bewaarnemer van de olieproducten, CRU, te beraadslagen over betaling van de opslagkosten vanaf de veiling en het pompen van de olieproducten naar een door de koper gehuurde tanker, teneinde deze uit de tanks te verwijderen.
De half miljoen vaten kennen inmiddels een aardige geschiedenis. In de tweede helft van vorig jaar sloten CRU/RdK en de toen pas opgerichte Caribbean Petroleum Refinery (CPR) - met Venezolaans-Amerikaanse eigenaren en hun lokale zakenpartner Erchenel Doran - een contract voor de huur van opslagcapaciteit te Bullenbaai.
CPR had Knob Trading uit Panama als klant, die op zijn beurt het Panamese United Petroleo Corp (UPC) had binnengehaald - als zogenaamde eigenaar van de fuel oil. UPC werd evenwel snel daarna opgeheven, waarop Knob en de eveneens in Panama opgerichte Lead World Group claimden dat laatstgenoemde de nieuwe eigenaar was.
De geruchten doen de ronde dat het gestolen olie zou (kunnen) zijn van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA, maar de onduidelijkheid daarover duurt voort. De vraag is of het ooit (volledig) opgehelderd zal worden.
De verkoop van de fuel oil vindt plaats bij Club Oleander aan de Weg naar Welgelegen te Curaçao. Het gebeurt bij opbod en ‘tegen gerede betaling in dollars’. Verkoper CRU en deurwaarder Ramazan mogen elke bieder tegen wie redelijke bezwaren bestaan deelname aan de veiling weigeren, zo staat in de voorwaarden opgenomen.
Wat een vat fuel oil momenteel doet op de internationale brandstofmarkt is niet helemaal helder, maar er zouden ‘meerdere kapers op de kust zijn’, zoals een ingewijde het noemt. Het is afwachten wie er uiteindelijk bieden.