Pleidooi: Urgentie voor financiële educatie op Curaçao
Van onze redactie
Willemstad - Het begrip van het concept rente onder de inwoners van Curaçao is verontrustend laag. Slechts 58 procent van de respondenten blijkt dit financiële basisbegrip volledig te begrijpen.
Deze cijfers liggen aanzienlijk lager dan die in vergelijkbare landen en regio’s, wat aantoont dat er een dringende behoefte is aan financiële educatie op het eiland. Tot deze conclusie komt de kersverse doctor Jasmira Wiersma, die eerder deze maand aan de Universiteit van Groningen promoveerde.
Met haar proefschrift getiteld ‘Unlocking the Key to a Better Life: Three Essays on Financial Behavior, Financial Literacy, and Health’ werpt Wiersma een nieuw licht op de cruciale aspecten van financieel gedrag, financiële geletterdheid en gezondheid, met de focus op Curaçao en Nederland.
Het gebrek aan kennis over rente op Curaçao ‘draagt aanzienlijk bij aan de groeiende problematiek van schulden onder de bevolking’. ,,Velen nemen leningen aan zonder het volledige begrip van hoe rente werkt, wat leidt tot een oplopende schuldenlast die moeilijk af te lossen is”, meldt een persbericht over haar promotie. ,,Bovendien worden deze financiële uitdagingen verergerd door financiële instellingen die hoge woekerrentes hanteren, waardoor het voor mensen nog moeilijker wordt om hun financiële verplichtingen na te komen.”
Wiersma’s onderzoek benadrukt de dringende noodzaak om financiële educatie op zowel korte als lange termijn te bevorderen. Op korte termijn zou gerichte voorlichting over rente en andere financiële concepten beschikbaar moeten worden gesteld voor alle burgers. Deze educatieve programma’s kunnen mensen helpen hun financiële geletterdheid te vergroten en financiële valkuilen te vermijden.
Op de lange termijn pleit zij voor de ontwikkeling van een nationale strategie voor financiële educatie, geïntegreerd in het onderwijscurriculum op alle niveaus. ,,Door jongeren van jongs af aan financiële kennis en vaardigheden bij te brengen, kan Curaçao de weg vrijmaken voor een financieel gezondere toekomst, waarin mensen in staat zijn om verstandige financiële beslissingen te nemen en schuldenproblemen te voorkomen.”
Dr. Wiersma, oorspronkelijk afkomstig van Aruba, behaalde haar Bachelor of Science in Business & Economics aan de Universiteit van Curaçao (UoC) en voltooide vervolgens een Master of Science in Finance aan de Universiteit van Groningen. Haar diepgewortelde passie voor de eilanden bracht haar naar een doctoraatsprogramma aan dezelfde universiteit, als onderdeel van het door NWO gefinancierde Sonoro-project, een samenwerking van Curaçaose onderzoekers.
In haar proefschrift onderstreept Wiersma het cruciale belang van financiële stabiliteit voor individuele welvaart en levenskwaliteit. Ze deed uitgebreid onderzoek naar de factoren die financieel gedrag en fysieke en mentale gezondheid beïnvloeden.
Haar werk biedt volgens het uitgebrachte persbericht ‘waardevolle inzichten voor beleidsmakers en onderzoekers wereldwijd’, met het potentieel om positieve verandering teweeg te brengen; niet alleen op Curaçao en in Nederland, maar ook op andere Nederlands-Caribische eilanden en Small Island Development States (Sids).
Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.