‘Katholieke kerk grondlegger Campo Alegre-bordeel’
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Dat de Curaçaose overheid voor 8 miljoen gulden het voormalige bordeel Campo Alegre heeft opgekocht heeft voor veel opschudding gezorgd in de samenleving.
De minister van Financiën, Javier Silvania (MFK), heeft in een Facebook-bericht gesuggereerd dat de Raad van Kerken op Curaçao, op de aankoop en heropening van het bordeel heeft aangedrongen. Dit is niet in goede aarde gevallen bij het bisdom noch bij de vele gelovigen op het eiland. Er volgde een storm van kritiek in de media, op Silvania, die aanstonds zijn excuses aanbood. In een nieuwe Facebook-post zegt de minister het volgende: ,,Het spijt me dat mijn bericht, dat verwijst naar de geschiedenis van Campo Alegre, onbedoelde reacties heeft opgeroepen op sociale media. Omdat de reacties op mijn bericht ongepast waren, heb ik mijn bericht van Facebook verwijderd. Het was niet mijn bedoeling om schade te berokkenen aan de katholieke kerk. Ik heb veel respect voor kerken van alle denominaties en de belangrijke rol die ze spelen in onze gemeenschap. Ik bied mijn excuses aan, aan alle kerken, hun leden, toegewijden en volgers, voor het misverstand en de heftige reacties die mijn bericht op Facebook heeft veroorzaakt.” De bewindsman zegt verder dat vanwege ‘strategische overwegingen’ de regering van Curaçao besloten heeft om de vestiging bekend als ‘Cunucu Hato i Seroe Fortuna’, beter bekend als Campo Alegre, te verwerven. In zijn ondertussen verwijderde Facebook-bericht, verwijst hij naar de katholieke kerk als een van de actoren die in het verleden hebben bijgedragen aan de stichting van het bordeel ‘Campo’. Volgens Silvania had dit bericht niets te maken met de recente aankoop van Campo Alegre. ,,Mijn bericht verwijst naar de geschiedenis, met name hoe Campo Alegre tot stand is gekomen. Mijn bericht is gebaseerd op de verschillende onderzoeken die zijn uitgevoerd met betrekking tot de geschiedenis van Campo Alegre”, aldus de minister. Pastoor Curtis Meris was een van de personen die namens het bisdom Willemstad, met afkeuring reageerde op de opmerkingen van Silvania.
Critici vragen zich af of het wel ethisch is van de Curaçaose overheid om het voormalige bordeel op te kopen terwijl zich nijpende financiële uitdagingen voordoen op het eiland zoals rond Ennia en de covid-lening.