Nieuw instellings- en kwaliteitsbeleid in ontwikkeling
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De University of Curaçao (UoC) heeft concrete stappen ondernomen om de aanbevelingen van het rapport ‘Nulmeting Instellingstoets Kwaliteitszorg’ (ITK) op te volgen en zo haar kwaliteit te blijven verbeteren.
Dat zei rector magnificus Francis de Lanoy gisteren tijdens de persconferentie over de onlangs gelekte nulmeting die veel stof heeft doen opwaaien.
Direct na ontvangst van het ITK-rapport heeft de UoC een managementteam aangesteld dat de brede aansturing binnen het instituut moet versterken. ,,Ook zijn de trainingstrajecten voor zowel kwaliteitszorgmedewerkers als docenten geactualiseerd om de competenties van het personeel verder te ontwikkelen”, zei De Lanoy. Ook is er een nieuw instellings- en kwaliteitsbeleid in ontwikkeling. ,,De UoC is vastbesloten haar positieve reputatie te behouden en te versterken, zowel op lokaal als internationaal niveau. Met de input van de ITK-nulmeting streeft de universiteit ernaar haar kwaliteitsstandaarden naar nieuwe hoogten te tillen en nauwer aan te sluiten bij de snel veranderende wereld van het hoger onderwijs”, aldus de Lanoy.
De nulmeting, die door externe deskundigen is gedaan, biedt een gedetailleerd overzicht van zowel de sterke punten als de verbeterpunten van de universiteit. Het rapport zal volgens de rector magnificus dienen als leidraad voor de UoC om haar internationale positie te versterken en haar lokale aanwezigheid te consolideren. In lijn met wereldwijde trends, heeft de UoC ervoor gekozen om niet alleen individuele opleidingen, maar de algehele kwaliteit van de instelling te beoordelen. De Lanoy initieerde deze vrijwillige ITK met als doel de universiteit beter te positioneren en haar studenten meer kansen te bieden voor internationale ervaringen, aldus zijn verklaring. De ITK-Nulmeting, uitgevoerd door een panel van toonaangevende bestuurders en kwaliteitszorgexperts uit Nederland en België, omvatte uitgebreide gesprekken met meer dan 100 belanghebbenden, waaronder het management, de decanen, de docenten, de studenten, de medewerkers van kwaliteitszorg, de examencommissies en de vertegenwoordigers uit het werkveld. Volgens De Lanoy resulteerde deze open en eerlijke uitwisseling van informatie in waardevolle inzichten over de sterke punten van de UoC, zoals de deskundigheid van het personeel en de betrokkenheid bij het onderwijs en onderzoek.
Naast lof voor deze sterke punten, benadrukte het rapport ook enkele aandachtspunten, zoals uitdagingen in de samenwerking tussen de rector en de decanen, een gebrek aan betrokkenheid van decanen bij de bredere universitaire context en tekortkomingen in de implementatie van vastgesteld beleid op diverse niveaus. Het panel erkende echter dat de UoC de instrumenten en competenties heeft om aan internationale normen te voldoen, wat wordt ondersteund door de positieve beoordelingen van de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) voor al haar opleidingen, aldus de boodschap op de persconferentie.