Keukenstraat al bijna 1 jaar dicht voor doorgaand verkeer

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Gisteren is de sloop van het bouwvallige pand op de hoek van de Keukenstraat en de Sommeldijkstraat 8 officieel stilgelegd. Daarmee lijkt een spoedige oplossing voor de gevaarlijke situatie in de binnenstad weer van de baan. Dit tot groot verdriet van winkeliersvereniging DMO. ,,In september is het alweer een jaar dat de Keukenstraat is afgesloten voor doorgaand verkeer. Met alle gevolgen van dien”, zegt DMO-voorzitter Michelle Metsch.

F01 DMO niet blij 4Door de wegafzetting maken meer automobilisten gebruik van de Kuiperstraat. Of eerder gezegd misbruik. ,,Mensen parkeren hun auto’s in de Kuiperstraat waardoor andere automobilisten niet door de smalle steeg kunnen rijden. Het komt regelmatig voor dat de vuilniswagens van Selikor hun weg niet kunnen vervolgen”, legt de DMO-voorzitter uit. Een ander veelvoorkomend probleem zijn de neervallende kabels. ,,Grote bestelwagens en trucks sleuren de kabels van Flow en Aqualectra mee, met als gevolg utiliteitsstoringen in de binnenstad.”

Officieel is DMO niet op de hoogte gesteld van de sloopstop. Het een en ander kan te maken hebben met het verzoekschrift dat stichting Pro Monumento (ProMo) begin deze week heeft gediend. De stichting die opkomt voor de bescherming van gebouwd erfgoed is een kort geding begonnen om het oude pand van de sloop te redden. Volgens voorzitter Dennis Klaus is de gevaarlijke situatie te verhelpen met noodherstel aan het dak.

Metsch:,,DMO vindt het ook niet leuk dat een pand in de historische binnenstad wordt afgebroken, maar het kan ieder moment flink misgaan. Er vallen continu brokstukken naar beneden. De kans dat het op een voorbij rijdende auto of een wandelaar valt is groot. Het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning heeft niet lichtvaardig dit besluit genomen. Hoe vaak is het de afgelopen jaren voorgevallen dat de overheid tot sloop is overgegaan? Wij zijn als DMO dankbaar dat de overheid eindelijk aandacht heeft voor Punda.”

Afgelopen maandag zou de sloop van het pand beginnen. De werkzaamheden zouden drie weken duren omdat er geen machines bij te pas komen. Metsch:,,Het is triest dat het zover heeft moeten komen. Door onverdeelde boedel is er lang geen aandacht geweest voor het gebouw dat in privébezit is.” Dat doet haar pijn. ,,Als je in het bezit bent van onroerend goed in de binnenstad dan heb je de verantwoordelijkheid om dit te koesteren. Als pandeigenaar moet je die verantwoordelijkheid op je nemen.”

DMO hoopt dat er gauw een oplossing komt. De heropening van de Keukenstraat is een prioriteit voor de winkeliersvereniging. ,,Het doel is een bruisende binnenstad. Daar is op dit moment, met de sluiting van een van de belangrijkste wegen in Punda, geen sprake van.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.