Rioolpomp is gemaakt
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het rioleringsprobleem, waardoor er de afgelopen dagen een grote hoeveelheid rioolwater het Mangrove Park in stroomde, is opgelost.
Dit meldt Ursel Cordilia desgevraagd aan Antilliaans Dagblad. Cordilia is namens de Dienst Openbare Werken (DOW) van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) aangesteld als projectleider van rioleringssystemen.
,,Door een probleem met het besturingssysteem van de pomp, is deze in de avonduren een aantal uur uitgevallen. Hierdoor werkte de installatie niet meer automatisch”, zo vertelt Cordilia.
,,De pomp zorgt ervoor dat het rioolwater dat ingezameld wordt in het gemaal, via de nieuwe persleiding naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie wordt getransporteerd, waar deze gezuiverd wordt tot een effluent (gezuiverd rioolwater, red.) dat via een speciaal distributiesysteem geleverd wordt aan de verschillende gebruikers voor irrigatie van groenvoorzieningen en de landbouw”, verduidelijkt de projectleider.
Hij vervolgt: ,,Voor dit rioleringsproject, is er destijds een aanbesteding geweest. Een onderaannemer uit Nederland is toen verantwoordelijk geworden voor het besturingssysteem. De automatische besturing van het gemaal was nog niet officieel overgedragen aan VVRP. Daarom is er contact opgenomen met de onderaannemer in Nederland om het probleem op te lossen.”
Doordat de pomp niet werkte, vond er een ‘overstort’ van het rioolwater plaats, via buizen die in het Mangrove Park uitkomen. Dit zorgde voor veel stankoverlast, waardoor het park maandag de poorten moest sluiten, en ook op dinsdag en woensdag gesloten moest houden.
Aan de overstort in het natuurpark komt volgens Cordilia snel een einde. ,,Als laatste redmiddel, dus als alle back-upsystemen weigeren, moet het rioolwater naar de Sint Annabaai lopen. Het grootste deel van de rioleringsbuizen ligt er al. Het enige wat nog moet gebeuren, is dat de buizen bij de SVB worden verbonden met de buizen aan de overkant van de Pater Euwensweg, die naar de Annabaai lopen. Zodra dat voltooid is, moet er geen rioolwater meer het natuurpark in kunnen lopen”, zo verzekert hij.
Cordilia verwacht dat dit nog ongeveer een maand zal duren. Paul Stokkermans, de directeur van biologisch instituut Carmabi, die het Mangrove Park beheert, is uiteraard blij dat het park op korte termijn weer open kan. Dit gebeurt zodra de stank weg is. Op de socialmediakanalen van het park wordt gecommuniceerd wanneer dit precies is.
,,De kajaktours kunnen uiteraard nog niet worden opgestart. Dat hangt af van metingen door het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC). Als de stank weg is gaat alleen de boardwalk open”, meldt Stokkermans.
De Carmabi-directeur is nog wel kritisch op de voortgang van de nood-overstort naar de Sint Annabaai: ,,We wachten al een jaar. Nu wordt gezegd ‘over een maand’. Ik moet het nog zien.”