Inspectie: Overduidelijk sprake van niet naleven Landsverordening
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De twee aanwijzingen die Curaçao Medical Center (CMC) vorige maand - in nauwelijks een week tijd - ontving van de Inspectie voor de Volksgezondheid, worden niet eerder ingetrokken dan het moment waarop Sirving Keli, inspecteur-generaal ad interim van de Inspectie, constateert dat het ziekenhuis voldoet aan alle in de aanwijzingen opgenomen punten.
Dit blijkt uit de brief die Keli zondag stuurde naar de raad van bestuur van het CMC, als reactie op de vrijdag ontvangen brief, waarin het CMC de eis aan het adres van de Inspectie uitsprak, dat beide aanwijzingen per omgaande zouden moeten worden ingetrokken. Nu Keli hier namens de Inspectie geen gehoor aan geeft, en het CMC en de Inspectie dus lijnrecht tegenover elkaar staan, lijkt een gang naar de rechter, op initiatief van het ziekenhuis, onafwendbaar. Het CMC eindigde hun eisenbrieven van afgelopen vrijdag namelijk met de mededeling dat, bij het uitblijven van directe intrekking van de aanwijzingen, zij zich genoodzaakt zien om een beroep in te stellen bij het gerecht in eerste aanleg.
Keli behandelt in zijn twee brieven aan het CMC - voor iedere aanwijzing een aparte brief - puntsgewijs de schriftelijke reactie van het ziekenhuisbestuur. De eerste aanwijzing behelst het doorverwijzen van patiënten naar het Advent Ziekenhuis, om zo de oplopende wachtlijsten terug te brengen naar acceptabele proporties.
In deze brief betreurt de Inspectie het dat het CMC stelt dat de ziekenhuiszorg een speelbal is geworden van de politiek, doelend op de ontvangen aanwijzing. ,,De Inspectie is onafhankelijk, helder en transparant en handelt binnen haar wettelijke kaders”, zo schrijft Keli.
Verder verwijt Keli dat de raad van bestuur van het CMC in zijn brief van 30 juni niet heeft vermeld dat er door het ziekenhuis geen patiënten zijn doorverwezen naar het Advent Ziekenhuis. Op zes patiënten na, maar die doorverwijzingen zijn volgens Keli niet door de raad van bestuur gerealiseerd, maar op eigen inzicht van medisch specialisten die zowel in het CMC als in het Advent Ziekenhuis werkzaam zijn.
Ook reageert Keli op de uitspraak van het CMC dat het tekort aan OK-personeel een internationaal probleem is en dat het CMC de Inspectie hiervan regelmatig op de hoogte heeft gesteld, net als van de inspanningen om dit tekort zo snel mogelijk aan te vullen. ,,Dit pleit juist voor doorverwijzing van patiënten”, schrijft Keli. Daarnaast is de Inspectie van mening dat de aanwijzing niet nodig zou zijn geweest als het CMC op eigen initiatief, of op z’n minst na het schrijven van de Inspectie van 2 juni, er concrete doorverwijsacties waren ondernomen. In feite wordt het CMC ook laksheid verweten. Sinds het vertrek van een groep OK-personeelsleden groeiden de wachtlijsten in een rapper tempo. Mede gezien de opzegtermijn die deze medewerkers hadden, had het CMC dit probleem eerder moeten voorzien.
Inspecteur-generaal Keli signaleert in zijn brief ook een patroon, met betrekking tot de manier waarop het CMC omgaat met wachtlijsten en aanwijzingen van de Inspectie: ,,Overigens is het niet de eerste keer dat u artikel 10 lid 3 (van de Landsverordening zorginstellingen, red.) inzake de OK-wachtlijsten niet naleeft. Reeds eerder heeft de Inspectie u een aanwijzing opgelegd om SVB-patiënten te behandelen toen u dat op volgens u financiële gronden, stop heeft gezet. Ook toen heeft u het Advent Ziekenhuis niet benaderd voor patiënten die daarvoor in aanmerking kwamen en akkoord zouden zijn. Integendeel, de wachtlijsten namen toe.”
Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.