CBCS grijpt in na afwijzing raad van supervisie (RvS)

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) zelf spreekt in een persbericht van ‘een korte interventie’ bij spaar- en kredietcoöperatie ACU; uit informatie waar het Antilliaans Dagblad over beschikt blijkt dat sprake is van intrekking van de vergunning.

acuDeze intrekking van de vergunning is initieel tijdelijk en strekt in hoofdzaak totdat de benoeming van de leden van de raad van supervisie (RvS) heeft plaatsgevonden. De CBCS kan echter overgaan tot andere of aanvullende maatregelen en besluiten, waaronder ook definitieve intrekking. Een en ander verandert niets aan de al eerdere maatregel van stille curatoren bij ACU; deze blijft onverminderd van kracht.
Onder de kop ‘Nieuw bestuursmodel ACU; Benoeming raad van supervisie’ bericht de Centrale Bank in een persverklaring de benoeming van een RvS conform het nieuwe bestuursmodel van juli 2022 tot op heden is uitgebleven en ook tijdens de algemene ledenvergadering (ALV) van zondag 25 juni ‘niet geëffectueerd’.
De RvS heeft als belangrijke taak een nieuwe directie bij ACU aan te stellen. Met de interventie die de CBCS momenteel uitvoert kan de benoeming van de voorgedragen kandidaten in de RvS doorgang vinden. ACU is en blijft zelf verantwoordelijk voor de verdere uitvoering van haar bestuursmodel, waaronder de benoeming van een directie.
,,Met het aantreden van een raad van supervisie en een nieuwe directie kan ACU zich richten op de toekomst in het belang van de organisatie zelf, haar leden en deposanten”, aldus de toezichthouder van de financiële sector.
Deze krant berichtte zaterdag al dat ACU ingrijpen door de CBCS riskeert als onder aanvoering van de Komishon Sosionan Preokupá di ACU (KSPA) ‘no’ wordt gestemd. En toch gebeurde dat: de drie kandidaten voor de RvS zijn niet benoemd, omdat een meerderheid van de ledenvergadering tegenstemde.
Daarmee voldoet de 60-jarige ACU met bijna 24.000 leden niet aan de statuten en gaat de coöperatie ook in tegen de voorschriften van de Centrale Bank CBCS, die al een tijdlang naleving van de governance-regels wil.
Hoewel het een ‘besloten vergadering’ betrof, aldus bestuursvoorzitter Angelo Davelaar, blijkt dat de belangrijkste reden om ‘nee’ te stemmen niet zozeer is omdat de ACU-leden tegen de betrokken kandidaten/personen zijn, maar het is een afwijzing van de (nieuwe) structuur en de statuten.
Het gaat hierbij om de volgende kandidaten voor de functie van de raad van supervisie: Jacques Heide, Dieudonné ‘Neetje’ van der Veen en Edward Selberie (de laatste twee zijn tevens zelf ook ACU-lid). Het is overigens onjuist wat er hier en daar is bericht dat deze personen door de Centrale Bank en/of de curatoren zijn aangesteld.
Er is sprake geweest van sollicitaties van in totaal 39 kandidaten; met dertien daarvan zijn gesprekken gevoerd en zes zijn geselecteerd voor de assessmentronde. Deze zes werden gescreend door de CBCS en De Nederlandsche Bank (DNB), van wie er drie goed uit de screening kwamen. En deze drie zijn voorgedragen aan de ledenvergadering.
Tot agendapunt 5 ging het er rustig aan toe. Maar toen werd het rumoerig en kwam het verzet tot uiting. Verzet tegen het statutair bepaalde toezicht. Degenen die het verzet aanvoeren stellen dat de coöperatie van de leden is en dat de leden het hoogste orgaan dienen te vormen.
,,De kern van het probleem is echter dat degenen die de coöperatieve gedachten beleven niet willen snappen dat als ACU een bankbedrijf runt men zich aan de bankwetten moet houden en daar hoort een supervisiestructuur bij”, zegt een insider.

 

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.