‘Stroomproductie en -distributie moeten fundamenteel anders’
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er zal iets fundamenteel (moeten) veranderen aan de wijze van stroomproductie en -distributie, was gisteren de boodschap van de directie van Aqualectra toen Curaçao opnieuw gebukt ging onder een black-out en de gevolgen daarvan.
De leiding van het nutsbedrijf begrijpt en erkent dat het nodig is er weer alles aan te doen om het vertrouwen van de burgers en bedrijven te herwinnen. Hoewel de oorzaak van de black-out gisteren en die van exact een week geleden, maar ook de stroomuitval daarvoor op verschillende locaties, volledig los van elkaar staan, trok de directie gisteren zelf wel het boetekleed aan.
Was de oorzaak op donderdag 8 juni een kabelbreuk bij Parera in verband met - naar recent duidelijk is geworden - graafwerkzaamheden met zwaar materieel op een privéterrein, waarbij een hoofdkabel is geraakt. Ditmaal was sprake van een ernstige kortsluiting in een schakelstation te Mundu Nobo, wat zelfs leidde tot een explosie waarvoor de brandweer moest uitrukken.
Het was allemaal rond 6.00 uur ’s morgens vroeg, terwijl de meeste mensen zich klaarmaakten voor de werk- en schooldag. Scholen gingen echter niet open, zo had het ministerie van Onderwijs samen met de schoolbesturen en Aqualectra in allerhaast besloten. Daardoor bleef het relatief rustig op de weg, waar de verkeerslichten waren uitgevallen. Vele zaken bleven dicht en personeel bleef stand-by thuis; alleen bedrijven met een eigen generator konden open.
Maar ook die kregen te kampen met internetuitval. Want de accu’s van telecomleverancier Flow in het E-commercepark houden het vier tot zes uur vol. Toen de stroom eindelijk terugkwam, gebeurde dat met zo’n grote voltagepiek dat de zekeringen sprongen en alles handmatig moest worden teruggezet. Aldus de Flow-directie. Het mobiele net bleef wel intact.
Rond 14.00 uur, acht uur na de uitval, had volgens Aqualectra circa twee derde van het eiland weer elektra. Aqualectra deed het aansluiten behoedzaam, aangezien het van belang is het net in balans te houden, om niet weer van voor af aan te moeten opstarten. Pas als er weer voldoende netcapaciteit is kunnen ook weer de windmolens - goed voor 30 procent van de capaciteit - worden aangesloten en niet andersom, vertelde Rudolf Garmes, manager power supply chain, die voor de tweede maal in een week tijd de media te woord moest staan.
In verband met de afwezigheid van ceo Darick Jonis - hij keerde gistermiddag uit het buitenland terug - sprak ook cfo Neysa Isenia voor de tweede keer voor de camera’s en microfoons. Zij begrijpt de frustratie en verontwaardiging en het nutsbedrijf zal niet voor zijn verantwoordelijkheid weglopen. Huishoudens en ondernemingen die apparatuurschade opliepen, kunnen die claimen en Aqualectra zal dit versneld, binnen tien dagen, afhandelen. Volgens de leveringsvoorwaarden is het opvoeren van schade als gevolg van omzetverlies echter onmogelijk. Dat zou de overheids-nv financieel niet overleven. Toch verneemt deze krant dat juristen bezig zijn een aansprakelijkheidstelling voor te bereiden.
Aqualectra zal ook dit geval grondig onderzoeken en er lering uit trekken, zegt de cfo. En het energiebedrijf erkent dus ‘dat het fundamenteel anders moet’. Hoe, dat zal de komende periode worden uitgewerkt. Dat er stevige kritiek is op het bedrijf en de directie, snapt Isenia. Ook dat de regering-Pisas vanuit haar eigen verantwoordelijkheid met stakeholders wil praten en zelf actie wil ondernemen, onder andere door deskundigen uit het buitenland te halen om de stroomvoorziening door te lichten, zoals minister Ruisandro Cijntje (PNP) van Economie wil.
Maar volgens Aqualectra zelf is op dit moment het huidige directieteam met de huidige managers en medewerker het beste wat er nu voorhanden is om de meest acute problemen aan te pakken en de fundamentele verandering in gang te zetten.
Zoals de vorige keer, konden cruciale onderdelen van de Curaçaose economie op eigen kracht, met behulp van generatoren, door met functioneren. De woordvoerders van zowel Curaçao Medical Center (CMC) als van Curaçao Airport Partners (CAP) lieten weten dat de ziekenhuiszorg gewaarborgd was en het luchtverkeer op Hato geen hinder ondervond.
Na een dag dat bijna alles platlag, zal naar verwachting vandaag de situatie weer normaliseren. Zoals de overheidsdiensten. En ook het bedrijfsleven zal de draad weer oppakken en de scholen zullen weer open zijn. Aqualectra belooft de komende tijd tekst en uitleg te zullen blijven geven.