Regering geeft zelf slechte voorbeeld met leegstaande overheidsgebouwen

Van onze redactie
Willemstad - De brandweer moest afgelopen week uitrukken om een brandje bij het voormalige BC-kantoor (Bestuurscollege van Curaçao) aan de Concordiastraat te blussen. Vermoedelijk aangestoken door drugsverslaafde zwervers, chollers, met alle gevaren van dien.

BrandBC2Het is in en rond het oude BC een grote puinzooi. Dat komt omdat de overheid het pand er verlaten en ongebruikt bij laat staan, waardoor het sterk verwaarloosd is. Het staat leeg en er wordt geen onderhoud gepleegd, waardoor het gebouw verloedert en de directe omgeving ook. Daarmee geeft de overheid zelf het slechte voorbeeld en kan het alleen op grond hiervan andere pandeigenaren die hun bezit laten verpauperen op morele gronden niet of nauwelijks aanspreken.
Dit gebeurt met een onderkomen waar jarenlang het bestuurscentrum was van het Eilandgebied Curaçao, waar de gedeputeerden zaten en onder leiding van de gezaghebber werd vergaderd. In de Scharlooweg aan de achterzijde, waar diverse bedrijven en kantoren zijn gevestigd, waaronder de Vertegenwoordiging va Nederland in Willemstad, en waar - in het hoogseizoen, als er vele cruiseschepen in de haven liggen - dagelijks meerdere toerbussen met toeristen langs komen gereden.
Nadat Curaçao in 2010 geen Eilandgebied van de toenmalige Nederlandse Antillen meer was, maar een autonoom Land binnen het Koninkrijk werd, werd Fort Amsterdam (Fòrti) het regeringscentrum en was het BC-kantoor niet meer nodig. Maar al snel raakte het in verval en werd het een verzamelplek voor daklozen en verslaafden. Zo zijn er méér leegstaande overheidsgebouwen.
Even was er in 2018 het plan om het BC-pand het nieuwe onderkomen te maken van het ministerie van Onderwijs. Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) zou het gebouw kopen en opknappen en verhuren aan de landsregering. Sommigen menen dat APC eigenaar is, maar desgevraagd zegt de woordvoerder van het pensioenfonds dat het voormalige Bestuurskantoor geen eigendom is van APC. Dat betekent dat het nog gewoon van het Land is, maar dat de overheid - die elders wel flinke huur betaalt aan derden - er niets mee doet.
Opeenvolgende regeringen hebben de mond vol over het (economisch) belang van Willemstad Unesco-Werelderfgoedstad, maar op deze manier werkt het Land eerder tegen dan mee om deze belangrijke status te behouden.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.