Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Olietankers van het Venezolaanse staatsoliebedrijf Petróleos de Venezuela (PdVSA) vormen een gevaar, mogelijk ook voor Curaçao.
Meer dan de helft van de 22 tankers tellende vloot is in dermate slechte staat, dat ze per direct zouden moeten worden gerepareerd, of uit de vaart zouden moeten genomen. Dit is te concluderen uit berichtgeving van het internationale persbureau Reuters, dat zich baseert op een intern rapport van PdVSA, die tot eind 2019 nog de operator was van Refineria Isla, eigendom van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK).
Dit rapport, getiteld ‘Kritische tekortkomingen en risico’s van de tankervloot van PdV Marina’ (de maritieme tak van PdVSA, red.) concludeert dat jarenlang uitgesteld onderhoud er de oorzaak van is dat de hele vloot een laag betrouwbaarheidsniveau heeft. Risico’s waarover gesproken wordt, zijn onder andere olielekkages, het zinken van tankers, het ontstaan van brand aan boord en aanvaringen met andere schepen.
Wetende dat de tankers van PdVSA relatief dicht langs de kusten van de ABC-eilanden varen, hoeft men geen maritiem expert of marien bioloog te zijn om te kunnen concluderen dat, als een van die risico’s zich zou voordoen, ook een milieuramp in de wateren rond Curaçao en de omringende zustereilanden op de loer ligt.
Reuters meldt dat een van de aanbevelingen in het genoemde rapport is om vijf olietankers buiten bedrijf te stellen, die met een leeftijd van 30 jaar of ouder de aanbevolen levensduur hebben overschreden. Een andere aanbeveling is om zeven tankers naar scheepswerven te sturen. Hier zouden grote reparaties moeten plaatsvinden en zouden onder andere transponders, brandblussers en communicatieapparatuur moeten worden geïnstalleerd. De laatste grote onderhoudswerkzaamheden aan de vloot vonden, volgens Reuters, vijf jaar geleden plaats. Beide aanbevelingen zijn nog niet opgevolgd.
PdVSA zou de vloot wel proberen te vernieuwen met nieuwe tankers, maar de gedane orders hebben om verschillende redenen vertraging opgelopen. Volgens het persbureau komt dit door betalingsachterstanden, kostenstijgingen en sancties.